2016-11-18 2667 views
蒸氣石鍋熱潮從上年展開,一直都想去食,可惜初時定價太貴,好似唔係咁划算。近期潮福推出咗按人頭收費嘅半任食任飲海鮮餐,比當初散叫來得實惠,呢晚終於去一試。環境方面,同一般火鍋店相若,呢晚我哋被安排晌靠窗嘅卡位就座,都幾舒適。唔同日子同時段嘅價錢會略有不同,當晚收費係$338一位(未計加一),入座起計限時兩個半鐘。店員仲細心講解點樣揀,點菜紙虛線左邊嘅食物只可揀一次(或一人限一份),右邊先係任食項目。醬料係自助嘅,分別有蔥、蒜蓉、炸蒜、辣椒、芫茜、豉油、甜醬、辣醬等等。事後發現某啲食物已經調好味,唔蘸醬料食都OK。涼拌前菜,木耳、蘿蔔、青瓜嘅口感爽脆,帶蒜香同醋香,有啲微微麻辣,都幾開胃。姬松茸燉螺肉,除有姬松茸同螺肉外,仲有桂圓同瘦肉等等,菇菌味出。海鮮一般蒸數分鐘即可,佢哋嘅蒸鍋亦設有響鬧提示,唔洗擔心會有蒸過龍嘅情況。蓋上竹帽,不消一會就蒸好。龍蝦,已預先以蒜蓉調味,肉質爽彈且有蝦膏,質素唔錯。自選海鮮就揀咗北海道北寄貝,size都算肥大肉厚,口感實在。大青口,相對起嚟就無咁出色。大元貝有嚼勁,粉絲吸滿肉汁精華。任食類別嘅選擇有廿款左右,我哋試咗其中幾款。手切和牛粒,切得頗為的骰,肉

涼拌前菜
姬松茸燉螺肉
龍蝦
龍蝦,已預先以蒜蓉調味,肉質爽彈且有蝦膏,質素唔錯。
北海道北寄貝
大元貝
大元貝有嚼勁,粉絲吸滿肉汁精華。
南瓜、勝瓜
任食類別嘅選擇有廿款左右,我哋試咗其中幾款。手切和牛粒,切得頗為的骰,肉質有咬口而易咀嚼。南瓜、勝瓜,甜香爽脆。
雜菜籃
雜菜籃,當晚係菜心、芥蘭、生菜同娃娃菜,食落嫩綠無渣。而且用蒸嘅方式處理,可以保留蔬菜本身甜味。
馬拉糕
馬拉糕,蒸好後鬆軟香甜,味道唔錯。
瑤柱鮮淮山粥
最後就試試石鍋入面嘅瑤柱鮮淮山粥,吸收咗頭先各種海鮮、肉類同蔬菜晌蒸煮時釋放出嚟嘅水份同精華,質感軟綿,味道鮮甜,另可加入大頭菜同蔥等調味,但我覺得唔加都好夠味。

由於純粹用蒸氣將食物煮熟,所以會比燒烤同火鍋來得健康,食完都無口乾同熱氣感。
涼拌前菜
姬松茸燉螺肉