2019-07-28 2826 views
無論世界有幾崩壞☣️與好友共聚既午餐依然是必須🎉 今日按事前登錄既方式黎到天秀🏯 起初懵懵地, 以為係壽司OMAKASE 🍥  4個人黎⛩️被佢擺放左舖頭唯一既卡位, 好處係私隱夠🤗 壞處係無咗OMAKASE既重點: 零距離睇住師傅既手勢🗡 (尤其唔覺意比油彈一彈個下😣可能都幾HIGH👻); 舖頭大約12個位, 8個吧枱加我哋既4人座; 講左咁耐, 其實佢係一間天婦羅OMAKASE (廚師話事) 既日式食店🗾  坐吧枱其實可以一件件炸起即放你面前, 我地係吧枱每一次都要廚師或店員👨‍🍳👨‍💼放到我地既碟盤架上。朋友提醒, 同其他天婦羅店唔一樣既係佢無用吸油紙做塾底, 到底係咪驚油份處理唔到位🧐 一出場既啫喱溫泉蛋🍳賣相極討喜, 橙色啫喱下方一了有驚喜😮係半熟既溫泉蛋🥚 撈起後入口濃郁, 但唔太明做乜開胃菜要咁搶? 同時出場仲有簡單既沙律🥬少少酸味醬打開胃口就正路啲🙂 油炸蝦🦐 同粟米🌽 出場, 天婦羅係有跟鹽、檸檬🍋 、天婦羅醬上枱, 每一味都會講解你知應該襯邊個調味係最好👩‍🏫 (不過我好反叛, 成日用鹽) highlight 係佢既蝦腳, 特登留番蝦頭下方既長腳部份炸到鬆脆; 炸功黎講

啫喱溫泉蛋

油炸蝦🦐 同粟米🌽 出場, 天婦羅係有跟鹽、檸檬🍋 、天婦羅醬上枱, 每一味都會講解你知應該襯邊個調味係最好👩‍🏫 (不過我好反叛, 成日用鹽) highlight 係佢既蝦腳, 特登留番蝦頭下方既長腳部份炸到鬆脆; 炸功黎講, 蔬菜同蝦都係無油黏係表面🥰

第二個魚🐠 同竹荀, 其實係咪一定要菜搭肉咁上架呢? 我都好奇, 到底天婦羅OMAKASE上枱次序係用乜嘢準則😕炸魚更加顯到功架, 脆醬薄到不得了, 加埋油份無過份留係魚身入面; 竹荀估唔到幾爽口, LIKE IT👍👍

第三份就紫蘇葉搭蝦🦐 同埋兩舊薯仔🥔 ; 係咪天婦羅蝦盛係必須? 加咗番紫蘇葉其實個人唔覺得同第一度蝦好大差別😑 薯仔點鹽又係驚喜, 少許淋身既薯仔, 加個脆醬表面, 個反差又幾過癮😂

突然有一味英國佬食菜 (多舊魚🐠 )? 店員介紹係目江魚 (定目光魚), 質地淋淋地, 未算OUTSTANDING, 但竟然獨立上枱🤔

然後又係有魚同菇🍄 出場, 反而今次呢隻魚咬口韌啲, 表面有少少味粉, 我覺得係今餐之最佳, 香菇灣曲表面炸起黎多薄身既位置, 幾香口🤤

飯有得比你揀天婦羅丼定係茶漬飯🍚 天婦羅丼飯底一般, 醬油溝埋後還OK, 不過諗諗下其實應該要茶漬飯, 話晒成餐都炸炸炸🙄

最後仲有麵豉湯同埋生果🍉🍈湯OK, 生果好靚, 蜜瓜甜度頂級, 西瓜直頭起晒沙💓

生果

中午十道菜既MENU盛惠350 (稅入)💵 係中上環旺區呢個價食豪嘢算係超值🙏 如果下次係坐吧枱會開心啲😇

另外, 作為煎炸舖頭, 佢抽氣去到後段滿客時唔太夠力, 成間舖頭都充斥住炸炸味道, 如果之後要見客就留意喇👨‍⚖️👩‍⚖️
2019-07-23
$350 (Lunch)
啫喱溫泉蛋
生果