最近去咗呢間喜記灣仔元祖老店,真係被呢間店嘅美味深深折服!先講講招牌🦀避風塘炒辣蟹🦀,一上檯,陣陣香氣就撲鼻而來。蟹嘅個頭好大,蟹肉飽滿又新鮮,咬落去鮮甜多汁。避風塘嘅炒法將蒜香同辣椒嘅香辣完美融合,裹住蟹肉,有層次又辣得過癮招牌醉鮑魚都好出彩,🥢鮑魚處理得啱啱好,爽脆彈牙。酒香味濃郁,滲入到鮑魚嘅每一寸肉質,食起身鹹香中帶住淡淡酒香,令人回味無窮。美國薑蔥生蠔煲,🦪生蠔又大又肥,新鮮程度一流。薑蔥🫚嘅搭配將生蠔嘅鮮味完全引出嚟,生蠔鮮嫩滑溜,入口即化,連同薑蔥汁一齊送入口中,簡直係味蕾嘅極致享受。避風塘牛河🐂都有驚喜,河粉爽滑有韌勁,牛肉切得厚薄適中,炒得好嫩。避風塘嘅配料增添咗獨特嘅香氣,每一口河粉都充滿镬氣,食落好滿足。最後嘅椒鹽泥鯭,外皮炸得金黃酥脆,裡面嘅肉質鮮嫩細膩。椒鹽調味恰到好處,唔會太咸,突出咗泥鯭嘅鮮味,連骨都可以一齊咬埋,超正!喜記灣仔呢間元祖老店真係冇令我失望,每一道菜都水準超高💞,食材新鮮,味道出色,絕對值得一試!想食靚海鮮嘅時候會再去!
最近去咗呢間喜記灣仔元祖老店,真係被呢間店嘅美味深深折服!