2017-12-04
最近約咗朋友去試一試過重慶火鍋!! 聽講入面有好多款辣嘅火鍋選擇可以配搭 入到去發現有九宮格麻辣火鍋 ,十分特別 !但見到佢上面有三隻辣椒 諗諗下都係怕怕啦!! 最後揀咗個蕃茄魚頭鴛鴦鍋鴛鴦鍋都好特別㗎 !有一邊辣另一邊唔辣嘅! 如果自己唔係食得太辣嘅說話可以試一試呀 之後一坐低,侍應就比碗糖水我哋 我問啲朋友要玩糖水用嚟做乜嘢嘅 朋友話係保護你個胃,驚一陣食啲辣嘢會辣親個胃 咁之後就試一試啦,咁都係都唔錯嘅糖水嚟嘅。 見到張紙介紹點樣混醬:佢話傳統嘅醬,係要用香油加蒜蓉撈埋一齊! 都係第一次見準備好哂!開始開大餐叫咗啲前菜食啦 !醒醒胃!!叫左功夫萵筍片,甜玉米,炸芋頭三款小試牛刀先之後叫左一個重慶酥炸肉,聽個名幾特別!! 開頭以為係炸虫!!!原來係豬肉!嚇一嚇食落去好脆口卜卜脆 ,又可以即刻食又可以落落去啲辣鍋嗰度食!準備食大餐前!! 準備定解辣飲品嚟咗一渣 洛神花茶, 之後點咗啲好多野食,D朋友開始瘋狂點菜!!叫左好多脆鯇魚腩 , 串鮮蝦 ,牛筋丸 鮮黃喉, 大刀牛肝,手打墨魚滑,桂花蚌,黑豚腩肉............................其中有幾個係佢哋鎮店之寶:
最後揀咗個蕃茄魚頭鴛鴦鍋鴛鴦鍋都好特別㗎 !
朋友話係保護你個胃,驚一陣食啲辣嘢會辣親個胃 咁之後就試一試啦,咁都係都唔錯嘅 糖水嚟嘅。
見到張紙介紹點樣混醬:
準備食大餐前!! 準備定解辣飲品
其中有幾個係佢哋鎮店之寶:
最後先發現 原來渝味曉宇好出名,仲上過電視,推介俾大家試試