2020-01-19
滾得棧係一間花心思在火鍋湯底及火鍋配料的火鍋店 這樣可以令食客百吃不厭 並帶來驚喜天氣開始轉涼 叫個胡椒豬肚湯就最適合不過 胡椒嘅香辣味有助暖胃 飲完成個人即刻暖返曬 湯底內有大量味菜 酸酸味味好開胃 豬肚清洗乾淨沒有豬騷味 食落彈牙爽口另一邊叫咗潮州湯 加入咗潮州蠔仔粥嘅元素 用大地魚淆製湯底 並加入唐芹,蔥花,芫茜, 香味滿溢 並且加入大量紫菜及豆腐 令成個湯底感覺不單調象拔蚌丸是我第一次吃的火鍋配料 非常特別 餐廳用咗象拔蚌來製作手打丸 味道非常鮮 象拔蚌鮮甜度極高 非常有質感 很爽口鮮丸蝦真材實料 內裏真有粒粒蝦肉 食落非常彈牙 色澤自然 鮮甜又多汁 吃過會上癮墨魚膠釀油條油條釀入墨魚膠並一起用油炸 是一道非常香口的美食 即叫即炸熱辣辣 油條非常香脆 墨魚膠彈牙鮮味 兩者配合非常好 有兩種唔同嘅口感 層次感豐富炸魚皮就咁食又得點湯食又得 本人最鍾意食香口嘢 唔靚嘅炸魚皮平時會有油益味 但係呢個完全冇 值得稱讚手切牛肩脊打邊爐又點少得手切肥牛 例牌嘅份量多 牛肉色澤紅潤 一睇就知是新鮮貨色 每片牛肉的脂肪分佈平均 灼一灼就食得 有肉味而且帶有肉汁 打邊爐有一碟好吃嘅牛是絕對加分
象拔蚌丸
鮮丸蝦
墨魚膠釀油條
炸魚皮
手切牛肩脊
打邊爐又點少得手切肥牛 例牌嘅份量多 牛肉色澤紅潤 一睇就知是新鮮貨色 每片牛肉的脂肪分佈平均 灼一灼就食得 有肉味而且帶有肉汁 打邊爐有一碟好吃嘅牛是絕對加分的
蔬菜種類選擇繁多 清洗得乾淨又冇沙
叫到成枱都係嘢食 咁樣先夠幸福 一個好嘅湯底真係好緊要 可以帶出食材嘅鮮味 當然啦……本身都要食材夠新鮮 滾得棧做得到
平均每人消費300蚊左右 已經好夠食 個個都食到捧住個肚 好鬼滿足