2021-11-01
早排有事去荔枝角,記起D2 Place附近呢間混凝土牆身嘅小店,一入門口就見到幾款咖啡豆好似展品咁擺放,堂食區就放滿半透明、課室書桌造型嘅檯櫈,設計別樹一格。 🍽玫瑰紅茶戚風蛋糕 Moon Koya Rose Black Tea Chiffon Cake ($68)上檯時店員介紹呢款係同月舍合作嘅蛋糕,選用英國茶葉,長時間浸泡以帶出茶香,外層加入以乳酪製成嘅玫瑰忌廉,綴以蜜糖脆脆。一叉落去就感受到戚風非常鬆軟,食到茶葉碎,乳酪忌廉輕盈微酸,我本身唔太鍾意玫瑰味,呢款淡淡地又覺得ok,值得一試。 ☕️Dirty ($46 + Oat Milk$5)當日係一個人去有啲無聊就寫下coffee note,寫低佢偏nutty,口感順滑,餘韻有焦糖香。之後睇返店家 ig,原來採用洪都拉斯Copan莊園嘅水洗豆,nutty帶甜味,可見咖啡師有好好將隻豆嘅風味呈現出黎。餐牌:
玫瑰紅茶戚風蛋糕
☕️Dirty ($46 + Oat Milk$5)
Dirty
餐牌: