2005-07-21 37 views
﹝豬手撈系列之一﹞踢左一場,中場休息,下晝仲有一場,一班波友齊齊放飯。人人有不同心水,有人仍然堅持麥當奴,有人話要過心癮去搵肥佬上校,行番落大埔道的只得四個人,咁不如又食大排檔。但行入耀華街,一樣有人食粥大人食即食麵,正是陽關路獨木橋各自修行。我就見到兜南乳豬手色水好足,就坐低叫左碟豬手撈要少少腩汁。碟麵份量不算多,幼麵同豬手各據一方。炆豬手夠色,都算大隻,不過好似係豬腳,皮多肉少。炆得腍但又不失咬口,好入味,南乳味香濃,都幾有水準。南乳汁正好用來撈麵,同濃膩腩汁雙劍合璧,正好掩蓋了麵的鹼水味。呢碟撈麵,都算有水準。加多一支細支裝可樂,好滿足。埋單30蚊,經濟抵食。路經附近的話,天氣唔熱,都值得一試的,話晒在政府班食塞米好心的「取締」晒這些本地飲食遺產前,吃一次,就算一次的。題外話:四個不同的食友寫了五篇食評,分別評五款食物,墨丸、魚蛋、雲吞、牛筋腩同豬手,下次來吃時,可以自己對號入座。
﹝豬手撈系列之一﹞