咁多年黎只去過青衣兩三次, 並不是我平日的活動範圍, 放假行街🛍食飯都唔會唸起佢, 最近因為朋友住係度探佢既關係黎左兩次, 第一次去左食意樂餐廳, 意外地覺得質素不錯, 食物溫度夠, 肉質也嫩滑JUICY, 調味剛剛好。最加分係隔離有個兒童遊樂場🛝, 啱曬一家大細去食飯然後輪流陪小朋友出去玩下, 我覺得可以將青衣呢間意樂想像成好似一間親子餐廳咁。長沙灣都有一間意樂, 去過一兩次就沒有想再幫襯的意欲。今晚再黎到青衣, 揀左呢間全是好評的小店。我地嗌左一碗鮮蝦🦐炸雲吞, 厚切午餐肉紅薯粉豬骨湯, 一碗柱侯金錢肚, 蜜汁叉燒, 酥炸雞球米線酸辣湯小辣, 甜酸齋, 可樂🥤同豆漿。湯底不錯, 味濃, 無偷工減料。餸方面除左蜜汁叉燒麻麻地其他都好味。叉燒肉質有點乾同有輕微雪藏味。柱侯金錢肚惹味又入味。酥炸雞球炸得香口有肉汁。厚切午餐肉來貨也是有質素, 之前食過一間係大窩口叫樓下冰室既午餐肉就好難食, 肉質乾硬味道又怪。甜酸齋要讚, 食車仔麵我時不時都會叫甜酸齋, 呢間係我食過最好味, 酸甜味道足, 唔會話偏重⚖️一邊, 最重要係麵筋入口軟滑, 係我最鍾意既口感。鮮蝦炸雲吞我認為是必點, 蝦肉新鮮彈牙
酥炸雞球
甜酸齋
鮮蝦炸雲吞
鮮蝦炸雲吞我認為是必點, 蝦肉新鮮彈牙雲吞皮炸得酥脆。最後, 豆漿質素就有待改進, 溝得太多水。
我覺得初心比起好多出名的車仔麵還要好味, 如果我住附近, 會不斷ENCORE佢地既甜酸齋, 酥炸雞球同鮮蝦炸雲吞。
$57.5 (Dinner)
酥炸雞球
甜酸齋