2017-12-27
23/12 臨近聖誕o既一個星期六,已經holiday mood o既我約o左人o係尖沙咀一齊食個lunch 同之後行下。o係厚福街o個頭搵o野食,時間已經過o左2 點半,其中一個朋友睄到加拿芬廣場個廣告牌,問大家食唔食茶木,佢話d tea set 好抵食,咁ok 就上o左去喇。點知坐低o左,原來星期一至五先有,今日無tea menu 亦都無lunch set,只可全散叫,sosad……我點o左份酥炸雞扒麵($67 未加一,下同)。其實最近小弟食o左好多熱氣o野,而之後暫定將會食o既聖誕大餐都唔方會健康得去邊,不過見圖又真係好吸引,無法抗拒,真係好邪惡……個麵,湯底係牛肉湯,加上莞莤提味,幾有台式風味,味道濃郁而不太鹹。手作麵咬起上o黎幾煙韌唔錯o既,只係d 麵有少少黐埋一舊。主角炸雞扒,份量ok 多,外面炸到非常鬆脆,但係味道好淡,我覺得麻麻地。即係佢一開始都唔係寫呢份係「鹽」酥雞扒,但真係好似無乜調過味一樣,得塊皮o既油膩口感。其中一個朋友叫o左碗蚵嗲肉碎泡飯($73),我舀o左d o黎試下,呢個反而有驚喜!其實我不嬲都覺得呢類湯飯o既texture 好怪:一係就飯一係就煲到好綿o
其中一個朋友叫o左碗蚵嗲肉碎泡飯($73),我舀o左d o黎試下,呢個反而有驚喜!其實我不嬲都覺得呢類湯飯o既texture 好怪:一係就飯一係就煲到好綿o既粥,唔好something in the middle d 飯爛爛地又浸o係水度,仲要係用蠔肉o黎煮,煲到顏色有d 似混濁o既污水,加上一舊舊蠔肉浮浮沉沉好似嘔吐物咁……但係今次呢個味道真係幾好,d 蠔連帶個湯底鮮味得o黎一d 都唔腥,好易入口,連埋d 肉碎等配料,層次豐富,早知叫呢個仲好!