2017-01-22
今日特登帶個朋友去米走雞食,朋友好喜歡火鍋,雞煲呢類食物,居然無食過米走雞? 我當然要帶佢黎試下,2個人先選了小辣的雞煲,雞煲落重料,食落有d麻辣,配料裡有洋蔥,麻子,辣椒,蔥頭,蒜子,唐芹, 芫荽。而我不是第1次食米走雞,之前係太子分店食過,覺得佢點火令到香味提升,雞肉嫩滑,冬天吃實在又暖又適合。 所以帶朋友黎銅鑼灣店再食,雞煲的醬汁有D麻辣味,惹味而唔會辣到跳舞。 我們見到有3種牛肉,雪花肥牛,牛頸瘠,霜降和牛,3個唔同的價錢,原本想點中價的牛頸瘠,不是當我問店員意見,店員叫我們選雪花肥牛就可,並解釋佢地店肥牛質素唔錯,唔夠先再試其他牛肉,另外佢推介左鎮店響鈴,係自家每天鮮制,又大件又脆。手打牛丸,手打蝦丸,鱔片,脆肉鯇魚片,紫菜 埋單4百幾元,質素真的唔錯,首先講肥牛好大塊,灼一灼我就送到嘴上,食牛有牛味,正自家響鈴真的非同凡響,很大件浸一浸湯食,外層響鈴吸了湯汁;但裡面仍脆口感,咬落2種層次,大愛手打蝦丸,除了蝦膠外仲有很多蝦粒,感覺師傅好有心機,所以十分彈牙有咬口,蝦味又濃讚!手打牛丸,黑椒味重,個人覺得牛丸不及蝦丸口感!鮮魚片正常水準,新鮮起晒骨,ok紫菜爽口滑溜,放湯食陣
紫菜爽口滑溜,放湯食陣陣紫菜清香又對身體好!
2個人真的全部食晒,最難得坐位舒服,枱和枱距離又遠,唔會太迫感覺,邊傾邊講真的食得招積,脂肪又增長,米走雞質素指數,我會俾90分( ̄∇ ̄) 如果一班朋友可以訂VIP ROOM添