2021-10-24
我永遠都相信,只要用心,作品總係會反映出嚟。近日食過呢間令我非常驚艷嘅石磨腸粉店。本身只係打算食腸粉做下午茶,點左:素三絲腸粉($20)每日新鮮用石磨機製作米漿,而且即叫即拉,$20真係平!有甘筍絲、木耳絲和翠玉瓜,感覺健康,薄薄的腸粉居然能穩穩地裹住如此豐富的內餡,特別喜歡木耳絲,非常爽脆。肉燥撈腸粉($22)好特別的配搭,肉燥有台灣滷肉的香味,這次腸粉拉得更薄,混合一起吃,啖啖肉,份量感十足,絕對飽肚。由於好味,價錢又平,我果日本身都餓,所以把晚餐和甜品的容量都比埋佢,追加左:肉碎蒸米粉($25)老闆說完全唔加油,起初以為會又乾又硬,放入口中,立即「叮」一聲,很濕潤,而且比一般米粉更具米香更有韌性。特別要配上自家製的青椒、酸菜和辣椒油,微微辣,惹味得很。桃膠湯水肉眼可見的好足料,仲要用左好靚的杞子和紅棗,桃膠晶瑩通透,飲完覺得好清甜、好滋潤。嘩哈哈😄食到好飽,一定會回頭,性價比極極極高呀!
素三絲腸粉($20)
肉燥撈腸粉($22)
肉碎蒸米粉($25)
桃膠湯水
食到好飽,一定會回頭,性價比極極極高呀!