2018-09-13 360 views
成日都想食海鮮但又唔想去到西貢呢d偏遠地區,叫朋友諗諗計,於是佢地帶左我黎呢間灣仔小店食餐勁!放工黎到都八點幾,睇完menu好多都想食,特別係黃金蝦!但見隔離枱個四人餐好似幾正咁,於是我地決定跟風!XD餐前小食都有兩大碟,仲要味道唔錯。木耳個碟酸酸地幾開胃,青瓜雞絲辣辣地走惹味路線。先黎軟殼蟹,四大隻卜卜脆!佢配埋個辣汁一食齊,好balance, 唔會覺得好油。蟹粥真係超正!碗粥同d蟹羔溶合左,重點係隻蟹,勁鮮甜勁多肉!我係不重顧儀態咁拆左差唔多成隻蟹。XD避風塘蝦,都幾多隻蝦,好惹味。蒜蓉炒菜,呢個較為普通,但食返d菜balance 下都好。蒸蟶子係全晚第二愛,蟶子大隻彈牙新鮮,d粉絲同蒜蓉一齊食真係無得頂。最後係蒸龍躉,呢個真係要趁熱食,魚凍左會冇左個鮮味。侍應姐姐好好咁幫手分蟹粥,大家唔使爭~

星洲辣汁炒軟殼蟹

招牌羔蟹粥

避風塘蝦,都幾多隻蝦,好惹味。
避風塘炒海蝦

蒜蓉炒菜,呢個較為普通,但食返d菜balance 下都好。
蒜茸炒時菜

蒜蓉粉絲蒸蟶子

最後係蒸龍躉,呢個真係要趁熱食,魚凍左會冇左個鮮味。
欖豉蒸龍躉球

侍應姐姐好好咁幫手分蟹粥,大家唔使爭~
2018-09-12
$250 (Dinner)
星洲辣汁炒軟殼蟹
招牌羔蟹粥