2023-10-16 68 views
今日又同男朋友食泰國嘢,佢就開心啦~ 位於銅鑼灣嘅小火山係一間泰式燒肉火鍋店,一次過滿足曬兩個願望!【前菜】蝦片配千島醬🦐好好味好脆嘅蝦片,就算唔點醬都好夠味芒果糯米飯🥭第一次見到壽司形狀嘅芒果糯米飯,真係好得意。一啖啱啱好過下口癮haha生野(蠔、三文魚、蝦)我唔食生嘢但係男朋友好鐘意,所以佢一個人食曬~ 佢平時都食得辣但佢都話幾辣,但好味【火鍋+燒肉】鴛鴦湯底🍲燒肉加火鍋本身已經好貪心,唔單止,湯底仲可以揀兩個添,今次我地就揀咗牛骨拼椰奶豬肉拼盤/蛋漿混豬肉/粟米/生菜/船面🥬🐖🥚🌽🍜一開始將豬肉混合蛋漿,放入唔同湯底淥熟,原來咁樣啲豬肉會更加嫩滑!其他豬肉拼盤嘅肉我地喺燒之前都有聽店員講,浸一浸啲湯汁先,果然更加有味道。而我地兩個都覺得兩款泰式湯底都好濃味,所以淥其他菜、粟米、面都好入味!(仲encore生菜)【飲品】泰式奶茶好正宗嘅泰式奶茶,鐘意飲甜野唔好錯過菠蘿沙冰🍍超推薦~~即叫即打嘅菠蘿沙冰,酸酸甜甜好好味呀~而且有真嘅菠蘿肉

【前菜】
蝦片配千島醬🦐
好好味好脆嘅蝦片,就算唔點醬都好夠味

芒果糯米飯🥭

生野(蠔、三文魚、蝦)

火鍋+燒肉】
鴛鴦湯底🍲

豬肉拼盤/蛋漿混豬肉/粟米/生菜/船面🥬🐖🥚🌽🍜

【飲品】
泰式奶茶
好正宗嘅泰式奶茶,鐘意飲甜野唔好錯過

菠蘿沙冰🍍