2015-11-15 536 views
地鐵開通左一段時間去堅尼地城,所以多左去個邊找朋友食飯。上次經過地鐵站見丁新開左哩間日式燒肉,次次都係食韓式燒肉,今次食返日式燒肉先。 由地鐵站C出口步行唔洗5分鐘就到,好方便。可能早到同平日關係,去到唔洗等位,友人叫左青森蘋果汁,而我就叫左檸檬茶。青森蘋果汁好飲,係日本個隻,唔會好酸,而檸檬茶係普通雀巢。前菜方面,我地叫左一番青瓜同芝麻醬菠菜沙律,個青瓜超新鮮爽脆,配合個秘製醬,別有一番風味。而個芝麻醬菠菜係超級好味,菠菜嫩滑,配合麻醬柔合得宜。係餐牌到見到個極上霜降和牛刺身覺得非常次吸引,價錢相宜,就叫左,配合一個秘製醬汁,賣相吸引,但上面放了太多洋蔥,本人不太好洋蔥,而牛吸收了洋蔥味道,所以令我有少少卻步,但整體黎講,肉質鮮甜,入口即溶,真係好正!雖然食燒肉,但係都係要食返D蔬菜健康D,所以我地叫左個五品野菜盛合,有紫洋蔥,友人十分喜愛,而且佢整到好似波板糖,茄子,南瓜,栗米和脆肉瓜,燒完之後香脆點埋個燒汁好好味。主菜我地點左和牛之盛盒,個賣相十分吸引,有牛臀肉,牛嫩肩肉,牛小排,牛舌同埋牛胸腹肉,都係和牛的唔同部位,如果鍾意食有咬口既肉,推薦你食牛小排同埋牛臀肉,而牛臀肉係個人
主菜我地點左和牛之盛盒,個賣相十分吸引,有牛臀肉,牛嫩肩肉,牛小排,牛舌同埋牛胸腹肉,都係和牛的唔同部位,如果鍾意食有咬口既肉,推薦你食牛小排同埋牛臀肉,而牛臀肉係個人都係第一次食,好有口感。至於牛嫩肩肉同牛胸腹都好鬼正,燒完之後唔洗點汁都好好味,最鍾意都係牛舌,好多汁肉質嫩。
最後甜品我地叫左焗棉花糖,因為覺得好得意所以點哩個。棉花糖放係鐵碟上,底放了OREO,味道好似平時去BBQ燒野食燒個D咁,不過加左OREO,又幾夾。