2024-09-05 665 views
位於尖沙咀iSquare隔離嘅泰濃麵喺上班時間都需要排隊,有外國人都慕名而來點菜方式非常簡單,先選湯底,再選配菜及湯麵嘅種類,另外可以加$18要泰式特飲,之前試過斑斕特飲同埋青檸梳打都唔錯天氣咁熱特別想飲有氣嘅嘢,今次就揀返青檸梳打,泰濃 麵用singha梳打水,我覺得比起綠色更加好飲!我嗌咗黑豚肉船湯配薯粉,入邊有超級爽口嘅芽菜、原條秋葵、魚蛋、豚肉配上非常濃嘅船湯,令我諗起喺泰國一個人食五碗船麵嘅情景❤️鋪滿晒炸雲吞皮同埋炸豬皮超開心!特別欣賞泰國嘅炸豬皮,食落爽脆,又唔會有油益味,又酥又脆又香,浸落濃郁嘅湯頭入邊好滿足羊肉片配冬陰功湯薯粉,羊肉夠晒膻,冬陰功湯底又香又辣,特別吸引味蕾,有青口同埋蟹柳,一口面再加埋一口湯,令我過足泰國癮泰式小食拼盤有兩件泰式炸蝦餅、兩件炸雞翼同埋兩件炸芝士雲吞,炸蝦餅非常彈牙,可加埋泰式辣醬一齊食炸芝士雲吞比較特別,芝士雲吞嘅餡料咬落煙靭,芝士味道濃郁,如果鍾意食軟軟糯糯嘅口感就啱晒,炸雲吞嘅邊好脆,點一點湯底食又係另一番風味👍