2016-12-31
今明兩日都要去觀塘做野,所以預先上Openrice搵定喺邊食晚餐。今晚就隨意地揀咗LM Cafe,依間餐廳雖然位於觀塘工廠區內,但8點半去到都滿哂座。我同Mr.J被安排坐喺中間嘅高枱,舒適度比想像中高,至少張椅喺闊同有椅背嘅。今晚食咗1)黑松露薯條(2)鐵板爵士西冷配香草腸(黑椒汁)(3)芝士汁雞扒焗意粉黑松露薯條嚟到嘅時候係熱辣辣,份量好多,足夠3至4人食,薯條係幼薯條,伴隨薯條嘅有黑松露醬同茄汁,黑松露醬ok嘅,都有黑松露未,但味覺上爭少少先滿足,可能因為個醬係用沙律醬做底,所以甜咗少少。我個芝士汁雞扒焗意粉係即焗嘅,要攤一陣先食到。雞扒預先切開幾件,方便食客進食,件雞扒應該煎過先再焗,但仍然保持肉質嫩滑,好好味。芝士汁啱啱好足夠撈意粉,意粉都唔錯㗎,唔係淋pei pei。Mr.J係食肉獸,所以佢揀鐵板爵士西冷配香草腸(黑椒汁),份量好多而且好熱,西冷肉質不靭有肉汁,香草腸有一大條,配菜有一片厚切蕃茄同幾棵西蘭花,平衡返食咁多肉嘅胃口,至於配搭嘅粗薯條都幾好食。食完鐵板Mr.J表示好滿足好滿意。
今晚食咗:
(1)黑松露薯條
(2)鐵板爵士西冷配香草腸(黑椒汁)
(3)芝士汁雞扒焗意粉 黑松露薯條嚟到嘅時候係熱辣辣,份量好多,足夠3至4人食,薯條係幼薯條,伴隨薯條嘅有黑松露醬同茄汁,黑松露醬ok嘅,都有黑松露未,但味覺上爭少少先滿足,可能因為個醬係用沙律醬做底,所以甜咗少少。 我個芝士汁雞扒焗意粉係即焗嘅,要攤一陣先食到。雞扒預先切開幾件,方便食客進食,件雞扒應該煎過先再焗,但仍然保持肉質嫩滑,好好味。芝士汁啱啱好足夠撈意粉,意粉都唔錯㗎,唔係淋pei pei。 Mr.J係食肉獸,所以佢揀鐵板爵士西冷配香草腸(黑椒汁),份量好多而且好熱,西冷肉質不靭有肉汁,香草腸有一大條,配菜有一片厚切蕃茄同幾棵西蘭花,平衡返食咁多肉嘅胃口,至於配搭嘅粗薯條都幾好食。食完鐵板Mr.J表示好滿足好滿意。