2021-08-04 249 views
今天突然想起了這間很久沒有光顧過的食肆,於是放工就去了買外賣。因為這間食肆的座位偏窄同埋食物一般,每次叫燒雞唔知點解仲是有一半沒有了皮,而湯亦會在運送中浪瀉好多出黎,我覺得略欠誠意,所以只會很久才光顧一次。不過,不可一提的是小南洋的熱鴛鴦同埋熱咖啡真係值得一讚,調得幾好味。我是第一次光顧這間外賣的,但發覺原來現在更加無誠意,雖然係下午茶啫,但飯份量少,同個膠盒比例就睇得出,雞無味道之餘連醬料也沒有隨餐。我和我的家人已經決定以後不光顧這間下午茶了。今天我選了海南雞滷蛋飯配熱檸水,燒雞滷蛋碗飯配熱鴛鴦,南洋咖喱牛腩飯配熱檸茶。海南雞滷蛋飯,雞沒有味道,飯超少,想起現場食午餐,雞既份量都係差不多,也是沒味道,但自己可以用隨餐的醬料,蠻可以的。燒雞飯,也同樣無味道,連雞皮也沒有一半,亦沒有醬料隨餐,哎!只是隨餐的滷蛋有醬汁,較有味道。南洋咖喱牛腩飯,咖喱好有椰香味,送飯一流,但牛腩就比較少同韌,唔夠淋。這個咖喱牛腩飯如果午餐食,熱辣辣的,雖然牛腩都唔係淋,但熱辣辣食又另有一番風味,午市堂食是值得推介的。最無誠意既係飲品,當我拿著外賣袋行了一會後,望望個袋,原來其中一杯基本上係由我開始接手時已經

海南雞飯

燒雞飯

最無誠意既係飲品,當我拿著外賣袋行了一會後,望望個袋,原來其中一杯基本上係由我開始接手時已經瞓底左,好彩既係,杯蓋有蓋實同埋每杯係獨立用小背心袋袋好的,這是一杯熱鴛鴦,已經有些微漏了。我快快手拿好,但沒有察覺到原來仲有一杯仲嚴重。回到家時,發覺除了杯熱檸水沒出意外,杯熱鴛鴦都係些微漏,原來杯熱檸茶基本上沒有蓋好蓋,應該說是基本上無可能蓋得好,原因係個杯邊已經出現問題,那可能蓋得好呢,結果就好似飲泰國用袋裝的飲品。水吧沖茶的,無可能唔知個杯邊有問題的,應該給些誠意,不要把這些杯給客人啊!
熱鴛鴦,熱檸

2021-08-04
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Other