2017-01-01
天氣凍冰冰當然要去下食熱辣辣既美食,成日都打邊爐所以今次一行四人就試下海鮮蒸鍋,店家地方好寬敞樓底好高,感覺好舒適。醬料同鼓油係全自助的。海鮮蒸氣鍋餐有A,B,C 三種,我地就叫左A和B餐。店員會幫客人逐款海鮮放上蒸鍋處理,再以timer計時,確保海鮮唔會蒸得太熟overcooked.首先第一道係新鮮既花竹蝦,除左新鮮外蝦肉仲非常鮮甜,配點鼓油食已經非常美味。第二道係蘇格蘭特大聖子,再加上蒜蓉粉絲同少量辣椒一齊蒸顯得格外惹味。聖子大大隻啖啖肉,較岩時間起菜完全唔un.第三道係日本大元貝,亦係加左蒜蓉粉絲同適量辣椒一齊蒸令到層次更豐富,大元貝係非常鮮甜都唔洗再加d咩醬汁,元貝既精華汁甜到可以直接飲。紐西籣馬刀貝及韓國北寄貝 - 兩款都唔錯,貝肉彈牙鮮甜,係會想再令人encore.美國石蠔 - 石蠔非常大隻厚肉,加點辣椒同薑一齊蒸主要係去走腥味,石蠔蒸完後都無縮水,抵讚。本灣奄仔蟹 - 蟹膏多到滿瀉,肉反而唔算太多,喜愛食蟹膏既朋友岩哂。肉食可以再三選一,甘我地就簡左和牛粒,和牛粒油脂分佈均勻,入口即溶係正既。海鮮蒸鍋既底下仲有一鍋排骨南瓜粥,南瓜粥完全吸收哂各種海鮮既精華所以份外鮮甜,排
醬料同鼓油係全自助的。 海鮮蒸氣鍋餐有A,B,C 三種,我地就叫左A和B餐。 店員會幫客人逐款海鮮放上蒸鍋處理,再以timer計時,確保海鮮唔會蒸得太熟overcooked.
首先第一道係新鮮既花竹蝦,除左新鮮外蝦肉仲非常鮮甜,配點鼓油食已經非常美味。 第二道係蘇格蘭特大聖子,再加上蒜蓉粉絲同少量辣椒一齊蒸顯得格外惹味。聖子大大隻啖啖肉,較岩時間起菜完全唔un. 第三道係日本大元貝,亦係加左蒜蓉粉絲同適量辣椒一齊蒸令到層次更豐富,大元貝係非常鮮甜都唔洗再加d咩醬汁,元貝既精華汁甜到可以直接飲。 紐西籣馬刀貝及韓國北寄貝 - 兩款都唔錯,貝肉彈牙鮮甜,係會想再令人encore. 美國石蠔 - 石蠔非常大隻厚肉,加點辣椒同薑一齊蒸主要係去走腥味,石蠔蒸完後都無縮水,抵讚。 本灣奄仔蟹 - 蟹膏多到滿瀉,肉反而唔算太多,喜愛食蟹膏既朋友岩哂。 肉食可以再三選一,甘我地就簡左和牛粒,和牛粒油脂分佈均勻,入口即溶係正既。 海鮮蒸鍋既底下仲有一鍋排骨南瓜粥,南瓜粥完全吸收哂各種海鮮既精華所以份外鮮甜,排骨都煮得好腍。