Restaurant: Kani Kei
Terms & Details:
話說媽咪以前唔多食蟹,主要原因喺「少肉食,又有排拆蟹,搞勁耐都無啖落肚」🤣🤣🤣 不過咁啱, 可以一次過解決晒媽咪對食蟹嘅擔憂 🤭 我揀咗「蟹慶會席」,包括有前菜:蟹肉沙律🥗 、螢光魷魚🦑、 汁煮牛脷 🐮 蟹肉非常多,淡淡的甜味和綿密緊實的口感,實在俘虜人心 ❤️ 媽咪說感受到鮮魷魚在口中滑動的質感🤤 「精選廚師發辦刺身」轉咗做「水雲伴松葉蟹肉波波 」🦀️⚗️水雲褐藻,唔知大家有冇食過?又名琉球長壽藻,質地柔軟,隨海漂浮,所以被當地人稱為「水中的雲」。外表與味感都同海帶相似,但口感柔軟黏滑,清涼可口,而且營養豐富。松葉蟹肉質鮮甜美味,每一口都飽滿滑嫩。😋「蒸毛蟹」🦀️🥰 無錯,又係蟹,唔好俾佢停!🤪 原隻蟹上,攞碟還原,而且蟹膏滿滿,鮮味十足,又有少許海水鹹味 🌊 蟹腳多肉,而且好細心地剪開兩半,讓我們可以徒手享用😄「浜燒鱈場蟹腳」🦀️❤️長腳蟹就食得多,但相比之下鱈場蟹腳好鮮甜好實淨!😘 啖啖都係戀愛的感覺!燒過的,更飄來陣陣香味,雙重享受。「極品海鮮天婦羅盛合」🍤原本我唔多食坊間所謂的天婦羅,因為勁厚炸粉,肉又乾。 但呢個海鮮天婦羅,顛覆咗我以往嘅印象。我係第二次食咁好食嘅天婦羅,外皮薄過張紙
話說媽咪以前唔多食蟹,主要原因喺「少肉食,又有排拆蟹,搞勁耐都無啖落肚」🤣🤣🤣 不過咁啱, [蟹慶🦀️] 可以一次過解決晒媽咪對食蟹嘅擔憂 🤭

我揀咗「蟹慶會席」,包括有前菜:
蟹肉沙律🥗 、螢光魷魚🦑、 汁煮牛脷 🐮
蟹肉非常多,淡淡的甜味和綿密緊實的口感,實在俘虜人心 ❤️
媽咪說感受到鮮魷魚在口中滑動的質感🤤

水雲伴松葉蟹肉波波

「精選廚師發辦刺身」轉咗做「水雲伴松葉蟹肉波波 」🦀️⚗️

松葉蟹肉質鮮甜美味,每一口都飽滿滑嫩。😋

「蒸毛蟹」🦀️🥰
無錯,又係蟹,唔好俾佢停!🤪 原隻蟹上,攞碟還原,

浜燒鱈場蟹腳

「浜燒鱈場蟹腳」🦀️❤️

極品海鮮天婦羅合

「極品海鮮天婦羅盛合」🍤
原本我唔多食坊間所謂的天婦羅,因為勁厚炸粉,肉又乾。 但呢個海鮮天婦羅,顛覆咗我以往嘅印象。我係第二次食咁好食嘅天婦羅,外皮薄過張紙,汁液全部鎖在裏面,秋葵、南瓜🎃、蝦🦐、蟹柳,全部都嫩滑多汁💦 我俾💯

「黑松露松葉蟹斧飯」🦀️😻🍚
松葉蟹是蟹中最鮮甜多汁、最具彈性的一種,精選出蟹箝來配飯,
黑松露松葉蟹斧飯
加上黑松露、三文魚籽、蔥花,相得益彰,炒拌在一起,香味撲鼻,狂呑口水了🤤🤤

松葉蟹甲羅燒

「松葉蟹甲羅燒」🦀️🔥🔥
松葉蟹蟹膏更是香濃甘香,日本人堪稱「蟹后」。甲羅燒方式,加入蔥花,將綿密濃郁的蟹膏發揮到淋漓盡致。 ❤️💦

Drinks 「粉紅戀人」🍬 「雜果賓治」🍹
兩款都很適合女孩子👧🏻,我更喜歡前者,因為名字給人一種希望和戀愛的感覺,而後者則是酸酸甜甜的少女感覺。

甜品

甜品是滿意的,賣相很可愛,抹茶味很濃,布丁滑哷哷🍮
仲有一個蟹形公仔🦀️🧸 陪坐,一個人嚟食都唔尷尬啦 😆

前菜
水雲伴松葉蟹肉波波