2023-05-26 438 views
難得上週日天氣放晴,就立即相約朋友去燒烤,朋友住烏溪沙,話屋企附近有個海景燒烤場,咁就要去試下喇!黎到見個無敵大海景真係 “嘩”咗一聲,咁啱我地仲要安排坐係海邊,對住個無敵大海景燒烤,真係一大享受!我地叫左五人海鮮套餐同古法吊燒雞,套餐包埋燒烤網、鉗、餐具、燒烤叉、蜜糖、膠手套、紙巾同埋炭,仲有一本好似手冊嘅menu,入面除咗有各種食物價錢外,仲有埋各種食物燒烤方法同時間,跟住燒就唔會失手啦!古法吊燒雞吊燒雞已預早調好味,然後跟住手冊教路嘅方法燒,第一次燒雞真係好緊張,好彩火喉時間都控制得啱啱好,雞肉燒到嫩滑多汁,調味亦唔錯,少少鹹香味,幾好食。5人海鮮套餐套餐包括有彈牙海中蝦、蒜蓉半殼帶子、紐西蘭半殼青口、蜜汁叉燒、蜜汁叉燒、雞扒、豬扒、雞中翼、、海鮮三寶丸、爆汁芝味芝士腸、雞肉腸、台式脆皮腸、迷你日本甜薯、香甜粟米,全部都係用獨立包裝,方便又乾淨。呢到個爐好大個,所以我地決定用懶人燒烤法,將啲食物放埋係個網上面燒,容易啲控制火喉。彈牙海中蝦有名俾你叫,真係好彈牙,同埋都幾大隻。蒜蓉半殼帶子同紐西蘭半殼青口,本身都已經係熟,燒返熱就可以,帶子有埋蒜蓉同辣椒調味,仲要有埋粉絲,製作又幾

古法吊燒雞

5人海鮮套餐

呢到個爐好大個,所以我地決定用懶人燒烤法,將啲食物放埋係個網上面燒,容易啲控制火喉。彈牙海中蝦有名俾你叫,真係好彈牙,同埋都幾大隻。蒜蓉半殼帶子同紐西蘭半殼青口,本身都已經係熟,燒返熱就可以,帶子有埋蒜蓉同辣椒調味,仲要有埋粉絲,製作又幾認真。

雞扒、豬扒同雞中翼都有唔同嘅味道,有咖喱、蒜蓉、蜜汁、黑椒同泰式,醃料份量恰到好處,完全無重口味。粟米平時通常用錫紙包住燒,好易會燒到乾曬,今次我地放係個網上面燒,竟然燒到好清甜多汁,真係意外驚喜。

走嘅時間仲俾我地發現,原來門口有接駁巴士出返去烏溪沙港鐵站,慳返唔少腳骨力。