2022-09-10
聽講呢間點心店非常好味,今日終於試到,因為朋友話呢間地舖分店味道同總店差唔多,不過就好坐啲,所以就揀咗呢一間。佢有個點心拼盤,入面有兩粒蝦餃、兩粒潮州粉果,一個叉燒包同埋一個流沙奶皇包,一次過滿足四個願望所以叫咗,另外仲叫咗個是日燉湯,今日係鮑魚螺頭燉雞,另外叫咗鵝肝醬鹹水角同埋鮮蝦腐皮卷。先講蝦餃,雖然入邊隻蝦唔算大,不過木柵都有一隻半至兩隻,脹卜卜好大粒,蝦餃皮好薄,果然係招牌蝦餃。潮州粉果入面啲餡好新鮮,尤其是啲沙葛「索索」聲,不過我覺得佢個皮太薄,所以好易穿搞到啲餡跌晒出嚟。叉燒包同埋流沙包就冇乜特別。個燉湯都唔錯,好似冇乜油,不過湯渣就少啲,而且鮑魚同埋攞頭都好細粒。鵝肝醬鹹水角同埋鮮蝦腐皮卷就係幾樣嘢之中最精彩。好多時候出面食到嘅鹹水角多係室溫甚至乎凍凍地,所以味道一定唔好,不過呢度嘅鹹水角好熱,值得一讚。入面加咗鵝肝醬就令到啲餡料更滋味。鮮蝦腐皮卷嘅蝦都算新鮮,另外佢個腐皮煎到好香脆,而且佢本身都夠薄,所以食落去口感好好。我最欣賞佢兩款炸嘅點心都冇乜油,實在難得。