2016-04-08
大角嘴嘅下午,非常熱鬧,茶餐廳更加熱鬧。呢度門口有啲黑板寫滿哂招牌食物,仲畫咗啲熊貓仔,好得意啊!快啲入去試吓個功夫湯先功夫海南雞飯(加$7轉做雞髀肉)一個盤上面有好多細細碟,功夫湯、烚菜、醬汁、雞及最重要嘅油飯功夫湯日日新鮮煲,天天不同款,今日係花旗蔘煲瑪卡,瑪卡即係“秘魯人參”,日日燉一粒食,個個都變羅霖;功夫湯用茶煲上,茶煲上有隻杯仔,似功夫茶杯咁細細隻,開蓋睇睇,湯係啡色,唔算多油,冇味精,兩種帶澀嘅材料一齊煲,第一口難免會有少少澀,但之後就會有回甘,不枉我專登走嚟試;第一次試瑪卡湯,如果有一粒俾我試食吓就更好啦烚菜一小碟菜心,唔係出面咁一條條而係將佢切成一半,上面係落咗少少蠔油嘅菜莖,下面係菜葉;菜莖冇渣,蠔油只係用嚟吊味,唔會過多,啱晒唔係太鍾意蠔油嘅我雞飯海南雞嘅嫩滑秘訣就係要喺水滾後要熄火焗,利用熱力滲透雞肉,而焗嘅時間正正就係關鍵,咁樣啲雞先會嫩滑;呢度嘅雞多汁富彈性、雞味較濃雞非常嫩滑,而且份量算慷慨,加上一片大生菜、番茄及青瓜,整體都色彩繽紛;飯身較硬,每粒都沾滿雞油香味,粒粒分明有光澤,撈醬汁一齊食冇得頂!當然點少得醬汁三寶:辣椒醬、薑茸及黑豉油,薑茸夾雜蔥粒增
功夫湯
海南雞嘅嫩滑秘訣就係要喺水滾後要熄火焗,利用熱力滲透雞肉,而焗嘅時間正正就係關鍵,咁樣啲雞先會嫩滑;呢度嘅雞多汁富彈性、雞味較濃雞非常嫩滑,而且份量算慷慨,加上一片大生菜、番茄及青瓜,整體都色彩繽紛;飯身較硬,每粒都沾滿雞油香味,粒粒分明有光澤,撈醬汁一齊食冇得頂!當然點少得醬汁三寶:辣椒醬、薑茸及黑豉油,薑茸夾雜蔥粒增加口感,黑豉油雖然夠晒黑,不過味道唔濃,唔會蓋過雞嘅鮮味
茶餐廳通常都會有啲“阿姐”,但呢度清一色全男班,雖然係咁但佢哋都非常溫柔有禮貌,喺lunch hour最繁忙嘅時間我問佢哋攞多碟薑蓉佢哋都冇托手踭
食完之後離開,再次見到門口畫滿公仔嘅黑板... 呢間茶餐廳真係有趣,要幾man有幾man,要幾可愛有幾可愛