2022-09-06
炎鳥羽可以話係我人生食過最多次嘅餐廳,大大話話起碼有三十幾次,咁揀飲擇食嘅年紀都做到熟客,證明有返咁上下料到。兵庫縣生蠔 ($58)買三送一有驚喜,首先比一般日本蠔大隻厚身,味道都好濃郁,唔係得個甜字或者淡口嗰種,係有層次嘅鮮甜蠔味,唔重海水或礦物金屬味,餘味好清,唔加酸汁都可以,媲美蠔吧外國蠔水準。海膽天婦羅 ($108)係我每次必點,完全唔怕太熟會嘥咗鮮甜嘅海膽,炸得香脆得黎火候啱啱好,只係比刺身紮實少少。 脆漿好薄,紫蘇葉超級香,但唔會太搶味,海膽嘅質感同鮮甜味依然好突出,比起就咁生食更高層次。火炙左口魚邊 ($128)份量多到食得好爽。 油脂甘香就不在話下,大量細蔥同酸汁、燒得尤其香口嘅左口魚邊,真係食到好感動。雞肉棒 ($48)正常發揮,雞肉燒得好香口,重點當然係蛋黃好濃郁有蛋味。芝士年糕 ($28)千萬唔好受到放題嘅陰影影響,雖然佢平又飽肚,但真係飽到想嘔都會想加返個。 年糕表面燒得好脆,夾心味道有啲似cream cheese,係好有深度嘅芝士味,配埋香口嘅紫菜好啱餸酒。紫菜魷魚鬚天婦羅 ($68)黑黑地望落唔算好開胃,但食落脆口好香紫菜味,每條都炸到直筆甩幾有心思,問店員
紫菜魷魚鬚天婦羅 ($68)黑黑地望落唔算好開胃,但食落脆口好香紫菜味,每條都炸到直筆甩幾有心思,問店員拎埋沙律醬好完美。
最難得嘅係呢度唔係單純叫到貴一貴嘅居酒屋,午市套餐一百有找,加廿蚊就食到三串高質嘅串燒,所以其實我係午市常客,但每次帶朋友同屋企人嚟佢地都讚不絕口。 有時錢就拎咗出嚟,想豪食都有機會買難受,想用得其所、合埋眼叫都好食,我懶,我會再嚟。