2017-10-21
今晚番阿媽屋企食飯,專登落灣仔「潮州滷」買隻滷水鵝孝敬老人家。之前睇雜誌有介紹這間滷水店,由全家總動員一起齊心經營,好有愛回家feel。又有明星食過,讚不絕口(這裏不開名是什麼明星,費事幫人買廣告)。所以專程去試一試。位置好近灣仔港鐵站出口,門面相當光鮮,好容易就找到了。以往幫襯過的滷水店,都給我肥淋淋嘅感覺。這間滷水店特別不同,周圍都好乾淨,不論滷水食物嘅擺放,還是其他用具嘅擺放,都十分整齊、有序。除咗買滷水鵝,仲有試埋佢哋嘅滷水豆腐,以及滷水蛋。正如雜誌介紹,滷水鵝好入味,鹹、濃味適中,沒有坊間其他滷水店嘅滷水鵝只有一個「鹹」字。滷水豆腐及滷水蛋,味道一樣好味。購買時,收銀小姐千叮萬囑我,不要將醬汁直接塗到滷水鵝上,進食是將醬汁另放就可。好專業!除咗我之外,當時仲有三個街坊幫襯,見師傅及收銀小姐與街坊們嘅對話,強烈感受到濃濃嘅人情味。這類街坊小店,已經買少見少,小妹會繼續支持!
位置好近灣仔港鐵站出口,門面相當光鮮,好容易就找到了。
這類街坊小店,已經買少見少,小妹會繼續支持!
滷水鵝