2021-05-06
身為抹茶控,一直bookmark依間小店,雖然店面唔大,但design都可見心思!一場嚟到,當然要試下佢地嘅抹茶飲品同甜品!但食甜品之前,都可以食下咸食「打定底」。咸食叫左🍝明太子意大利麵($128)平時食明太子相關嘅意大利麵,明太子汁都會比較多,但今次依款相對下較乾身。雖然睇上去較少汁,但個人而言味道唔錯,配合撒係表面嘅飛魚子一齊食,更有口感!(不過上枱時意大利麵都唔算好熱,影兩張相嘅時間已經凍左)🍵宇治抹茶紅豆拿鐵(凍)($58)牛奶同抹茶嘅組合本身已經好吸引,再加上最愛嘅紅豆,當然唔可以錯過!基本上各個SNS都會見到依杯飲品嘅蹤影,因為外型就似一座抹茶富士山。抹茶入口帶甘,但當拌勻牛奶同紅豆後感覺有點甜,所以想好好品嘗抹茶香嘅朋友,可以選擇另一款-特濃宇治抹茶。嚟到重點嘅甜品時間,分別叫左兩款。🍦字治抹茶紅豆白玉芭菲($68)好濃郁嘅抹茶雪糕,但一啲都唔heavy!雪糕下層嘅白玉、脆脆等用料都好足,成個芭菲好有滿足感!🍞八屋法式西多士($88)見到好多客人都有order依款,被又厚又大件嘅法式西多士吸引之下,就算好飽都決定要試!一上枱,肉桂味隨即撲鼻而來,愛肉桂嘅我未食已經好興奮
咸食叫左🍝明太子意大利麵($128)
明太子意大利麵
(不過上枱時意大利麵都唔算好熱,影兩張相嘅時間已經凍左)
🍵宇治抹茶紅豆拿鐵(凍)($58)
宇治抹茶紅豆拿鐵
嚟到重點嘅甜品時間,分別叫左兩款。
字治抹茶紅豆白玉芭菲
🍦字治抹茶紅豆白玉芭菲($68)
字治抹茶紅豆白玉芭菲
🍞八屋法式西多士($88)
八屋法式西多士
一上枱,肉桂味隨即撲鼻而來,愛肉桂嘅我未食已經好興奮。
佢地嘅法式西多士味道以肉桂為重,楓糖可自行倒上,而且質感柔軟,輕輕用刀一切已經可以容易切開,推薦!
由於對特濃宇治抹茶有極大怨念😂下次再嚟一定要試下!🍵