2020-10-05
石塘咀保德街 真係有好多間cafe!之前黎左個保德街cafe hopping 一口氣去左三間 路都唔洗行多步ARF Cafe 舊店曾為電影《春嬌救志明》既拍攝場景 接手後舊店風味依然 牆上掛滿Fire King古董杯 氛圍舒適 樓底高 唔會有好侷促嘅感覺 都幾適合拎電腦黎做野 唔知點解當日好多韓國人黎食▪️Sea salt caramel waffle $68呢個價錢有三大塊窩夫 都幾抵食食左幾耐都好 窩夫外層依然keep到脆身 不過口感偏實 略嫌唔夠鬆軟 內層有小小黏喉 蛋香亦唔算太突岀外層淋有焦糖醬 海鹽嘅部份主要黎自雪糕 雪糕帶淡淡鹹味 配上窩夫一齊食 整體濕潤唔會太甜膩旁邊既香蕉香甜軟冧 仲有唔少穀物脆片 增加左唔少口感同味道 整體不過不失▪️Citrus cake $35本身以為citrus口味既蛋糕會比較清新 可惜食落反而有啲甜膩蛋糕偏紮實 略嫌有小小乾中間夾有citrus醬 味道突岀但偏甜膩外層既cream無想像中咁幼滑⠀整體而言 窩夫價錢比一般既平 味道唔算好驚艷 但可以一試
▪️Sea salt caramel waffle $68
呢個價錢有三大塊窩夫 都幾抵食