2016-11-29 1095 views
魚旦粉我一直都覺得係香港之寶,雖然魚旦粉度度都有,潮州呀泰國呀,度度都有佢既特色同賣點,但是點都好,都係香港既係最好。細細個就係何文田讀書,所以個頭都食均晒,但是近年何文田發展,個度愈來愈多高級日本餐(勝利道)同埋住宅,放學時間勁多同學仔係starbucks, 個時讀書邊有咁富貴飲靚咖啡,一杯都已經一個茶餐。好多以前係何文田餐廳已經好似慢慢被取締,要去到愛民頓先有小區味道,但是隨住地鐵開通,到時會唔會又翠華大家樂呢?講番許榮記,細細個已經成日去,所以今晚去番特別有感。佢裝修過舖頭好似細左,但係依然好好味。佢冇好靚裝修,面檔又唔係擺係門口畀人睇晒,簡簡單單最緊要好食。黎到都九點幾,唔洗等位就有得坐,一坐底見我地揀左好耐,其實都正常,去親食魚旦粉食咩從來都最難揀,由粉面,咩料到加唔加腩汁,仲未計套唔套餐,加個菜,未計撈唔撈。個staff都冇黑面,由我地慢慢揀,畀晒一大堆manu我地睇,最後嗌左個片頭菜肉餃湯飯菜肉餃魚片頭魚湯飯 46元平時一定嗌牛腩片頭河,認真好食! 但係個日突然好想食魚湯泡飯,但係發現旺角執晒,所以就係個到嗌,發現係食魚旦粉餐廳叫湯飯係幾伏。如圖所示,佢地就分開上,湯還湯

菜肉餃魚片頭魚湯飯 46元
片頭菜肉餃湯飯
如圖所示,佢地就分開上,湯還湯飯還飯,始終唔係做開湯飯,個湯真係好一般,有魚既鮮甜,但是拼落飯到應該可以重口味d,亦唔期望佢會專登整個重口味湯畀湯飯。

46蚊雖然有d貴但是好足料,雙併有三粒片頭三粒餃。先講菜肉餃,好有口感,好足料,食得出唔係雪到硬一硬拎出黎,亦都唔係機做,粒粒都人手包,佢相對就肉少但係菜多。

魚片頭正正就係呢到招牌!堅好食! 粒粒炸到漲卜卜,好大粒! 同埋咬落去好厚,仲要真係有魚味,唔似外面個d得個樣,佢真係真材實料,有魚鮮味又有口感!

我下次再黎一次都係食番牛腩片頭河,不過片頭堅正! btw 其實佢晚餐都幾抵食 但是真係揀唔岩。
2016-11-28
$46 (Dinner)
片頭菜肉餃湯飯
  • 魚片頭