2023-10-14
2014 views
🥰 同事 “范閒” 大力推介 “老坑” 打邊爐, 地點少少吊腳, 似係臥虎藏龍, 今晚六人飯局.🥢 全條街黑鼆鼆, 落車見到 “好姐老坑火煱”. 點樣呀? 究竟係好姐, 定係老坑呀? 服務員帶我哋穿過大廳, 目測十枱八枱, 入後巷, 再進入副廳, 五六枱左右, 光猛闊落, 坐圓凳, 舊式火鍋店格局. “范閒” 點菜:馳名蕃茄蟹湯底鮮牛肉鮮四寶鮮豬腳筋新鮮八爪魚牛白肉鮮牛柏葉油麥菜韭菜餃🦀 馳名蕃茄蟹湯底, 時價, 我冇睇單, 應該$350-400. 今餐嘅靈魂, 包一隻蟹, 蜆肉, 蕃茄, 薯仔, 湯底成功提升火鍋材料味道, 值得推介.🐂 鮮牛肉, $460. 唔平喎, 肉味Ok, 有嚼口, 嫌略厚, 中規中矩, 合格吧. 🍡 鮮四寶, $120. 每款五粒, 份量慷慨. 味道口感非常出色, 必點!🐂 鮮豬腳筋, $130. 放入湯煮30分鐘, 腍滑, 膠口, 今晚驚喜之一, 鎮店菜色.🦑 新鮮八爪魚, $120. 新鮮, 爽口, 掂!🐂 牛白肉, $150. 夠簿, 脆口, 出色!🤗 鮮牛柏葉, $90. 唔嫩唔爽, 麻麻哋.🥬 油麥菜, $40. 正常.🥟 韭菜餃, $80. 皮厚
馳名蕃茄蟹湯底
鮮牛肉
鮮四寶
鮮豬腳筋
新鮮八爪魚
牛白肉
鮮牛柏葉
油麥菜
韭菜餃 🦀 馳名蕃茄蟹湯底, 時價, 我冇睇單, 應該$350-400. 今餐嘅靈魂, 包一隻蟹, 蜆肉, 蕃茄, 薯仔, 湯底成功提升 火鍋材料味道, 值得推介. 🐂 鮮牛肉, $460. 唔平喎, 肉味Ok, 有嚼口, 嫌略厚, 中規中矩, 合格吧. 🍡 鮮四寶, $120. 每款五粒, 份量慷慨. 味道口感非常出色, 必點! 🐂 鮮豬腳筋, $130. 放入湯煮30分鐘, 腍滑, 膠口, 今晚驚喜之一, 鎮店菜色. 🦑 新鮮八爪魚, $120. 新鮮, 爽口, 掂! 🐂 牛白肉, $150. 夠簿, 脆口, 出色! 🤗 鮮牛柏葉, $90. 唔嫩唔爽, 麻麻哋. 🥬 油麥菜, $40. 正常. 🥟 韭菜餃, $80. 皮厚, 災難… 🤗 總結: 鮮牛肉冇乜競爭力, 反而豬腳筋充滿驚喜, 其他地方少見. 牛白肉, 八爪魚, 四寶丸非常出色, 後加嘅韭菜餃有點災難. 人均 $380, 唔平喎, 勝在有賣點!