2023-04-20
嚟咗世貿中心食lunch,發現呢一間同平時食開嘅牛陣放題唔同,呢度主要提供日本產黑毛和牛為主,環境主打日式木系休閑風,亦都比較舒適!Lunch menu提供三款湯底及四種肉類選擇,另外亦包咗前菜、主食、野菜盛合、飲品同甜品,價錢唔算貴。湯底我哋揀咗極黃金鰹魚湯同Cappuccino豆乳蕃茄湯,其中以蕃茄湯最為驚喜,店員會先送上蕃茄湯,再將豆乳打到cappuccino喺我哋面前吱入湯底,令到湯底鮮甜又帶軟滑口感,非常特別。肉類方面,鹿兒島縣產黑毛和牛會有四大片,每片油花分布都好均勻,淥幾秒就可以食得,放入口立即溶化!另外亦都叫咗一份海鮮,今日嘅精選海鮮係油甘魚同廣島蠔,同樣油甘魚都係淥幾秒就可以食得,海鮮配上鰹魚湯更顯鮮甜。除咗肉類仲會有份旬之野菜盛合,係用咗依家嘅時令蔬菜拼成。當中最靚係個菇菇玻璃杯,入邊足足有六款唔同嘅菇類,睇得出餐廳花咗唔少心機。食完之後,仲可以烏冬、蕎麥麵同白飯三選一,強烈推薦跟白飯,店員加埋日本雞蛋嚟幫手炊飯,白飯吸晒蕃茄湯嘅精華嚟食滿足!
除咗肉類仲會有份旬之野菜盛合,係用咗依家嘅時令蔬菜拼成。