大早之前團購咗八王子,一直未有時間去食,就黎到期,所以上星期日就去食。買咗3張,一家人去食,怕多人,1245就去到,店很細,幸好仲有位。之前都食過一次,不過印象質素只係一般,如非有團購,絕對唔會再幫襯。我同媽要咗八王子拉麵,爸就要咗味噌拉麵。再加多個清酒煮蜆同炸雞軟骨。先講呢兩個小食。個清酒煮蜆d蜆勁細隻,係超市d雪藏白蜆。配以大豆芽。清酒味好勁,好苦,不過味道入唔到蜆同大豆芽度。炸雞軟骨,睇個賣相就知唔得,勁油,反晒光。炸得唔夠脆,好肥膩。八王子拉麵係牛骨湯底,個湯底肥到無人有,成1cm厚嘅油浮呀浮...真係睇見都覺肥。如果肥得黎係香,咁都唔怕食,但個湯底除咗肥油味之外,就無咩特別嘅香味,好淡。拉麵麵質一般,唔算彈牙,平平已矣。不過嗰兩塊「叉燒」就值得一讚,嗰兩塊「叉燒」應該係豬肉,似豬頸肉。有暗暗嘅油花,最主要係外皮燒過,所以好香,好係bbq完嘅香味。環境太細,有點迫;服務不過不失。
我同媽要咗八王子拉麵,爸就要咗味噌拉麵。
再加多個清酒煮蜆同炸雞軟骨。先講呢兩個小食。
個清酒煮蜆d蜆勁細隻,係超市d雪藏白蜆。配以大豆芽。
清酒味好勁,好苦,不過味道入唔到蜆同大豆芽度。
清酒煮蜆,蜆太細隻
炸雞軟骨,睇個賣相就知唔得,勁油,反晒光。
炸得唔夠脆,好肥膩。
炸雞軟骨
拉麵麵質一般,唔算彈牙,平平已矣。
湯底太肥,但係塊肉就好香
環境太細,有點迫;服務不過不失。