今次去咗間清一色食牛嘅餐廳,想食幾多g就叫幾多g,放喺熱石上面,邊燒邊砌,真真正正嘅鋸扒!平時食啲有分 grade 嘅套餐,都覺得無咩分別,今次我哋揀咗兩個唔同級嘅牛扒🍗,一人一份試試有咩分別!餐廳裝修同模式都好日式,入到門口先撳機揀食咩,坐一陣,熱辣辣嘅牛扒就會由店員會送上嚟。因為無汁,唔會似鐵板餐咁彈油,不過店內到好貼心咁準備好圍裙,唔怕整污糟件衫。而牛扒上碟嘅時候大約3成熟左右🍖,你可以一路砌一路用熱石燒熟,想食幾熟都可以自己決定。如果怕齋食牛有啲悶,出面仲有🍚白飯、湯、沙律任裝,保證食得飽!牛柳嚟嗰陣真係非常厚,開頭有啲手足無措唔知點切好,好彩肉質都幾冧,而且無筋,所以想切幾厚幾薄都容易。牛柳肉味比較濃,比較有口感,未算特別好食,勝在CP值高!和牛真係好唔同啲,送嚟嗰陣已經切好一片片,唔止睇落油花多啲,食落肉質仲嫩滑好多,雖然未去到入口即融,但口感、肉味同油膩做到啱啱好平衡,唔會太油膩,有肉味但唔會太重牛味,呢個價我覺得幾抵食!去呢啲餐廳最怕食完一陣燒肉味,好彩餐廳冷氣夠,坐同坐之間都算梳,陣味未算好重。特別值得讚嘅係個牛肉湯🍲,好足料,有某某湯門店嘅味道。其實和牛同牛柳價錢唔

白飯、湯任裝

🐂牛柳 180g

牛肉湯

特別值得讚嘅係個牛肉湯🍲,好足料,有某某湯門店嘅味道。其實和牛同牛柳價錢唔係差太遠🥩,我下次再食一定揀和牛!當然有人鍾意食肉味濃啲嘅,有人鍾意食油脂再豐富啲嘅,都各有選擇啦!
2022-10-07
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
白飯、湯任裝
牛肉湯
  • 日本和牛(赤身)