2016-11-05 194 views
今晚Mr.J去飲,我唯有搵細佬同我一齊食晚飯。既然細佬同我食,當然要帶佢去食平時唔會食嘅野啦。今次叫咗1)越式生牛肉湯河(喇沙湯底)(2)火車頭(3)香芒米紙卷(大蝦)平時去越南餐廳食生牛肉湯河都只有清湯底,今次竟然仲可以揀喇沙、沙嗲、蕃茄或咖喱,感覺好新奇(我最後揀咗喇沙湯底)。嚟到嘅時候好驚喜,啲喇沙醬鋪滿哂成碗湯河,但牛肉又唔會熟哂,挺嫩,不錯。啲河粉同牛肉嘅份量都幾多,一個人食都幾飽。火車頭湯河有生牛肉、牛筋等等,牛筋雖然得一件,但好大舊。成碗湯河連大食嘅細佬都話飽。香芒米紙卷(大蝦)叫咗之後話無哂芒果,問轉用菠蘿得唔得,當然可以,反正未試過菠蘿米紙卷。一碟有6件,每件都有一隻蝦,都算真材實料。用菠蘿嘅感覺唔錯嘅,不過我都係喜歡芒果好啲。

今次叫咗:
(1)越式生牛肉湯河(喇沙湯底)
(2)火車頭
(3)香芒米紙卷(大蝦)
生牛肉湯河
,啲喇沙醬鋪滿哂成碗湯河,但牛肉又唔會熟哂,挺嫩,不錯
。啲河粉同牛肉嘅份量都幾多,一個人食都幾飽。
火車頭
香芒米紙卷(大蝦)
香芒米紙卷
。用菠蘿嘅感覺唔錯嘅,不過我都係喜歡芒果好啲。
2016-11-05
$100 (Dinner)
生牛肉湯河
火車頭