2021-12-08
有天和男友傾開,已好耐冇去過山林道食野果條街都好多食肆行咗一陣,見到呢間又光鮮我地從未去過嘅中菜酒家, 唔知係咪新開呢?!平日晚市時段暫唔算人多望過餐牌後, 落咗幾款食物, 侍應仲遞上炆花生比我地頂下肚先花生大大粒, 唔會炆到太淋, 仲有少少爽口嘅質感先來一份前菜涼拌椒香鮑魚嘩....好似仙女散花咁靚呀, 用咗好多唔同顏色嘅食用花作伴碟裝飾未食睇到都開心和期待雖然加了很多青紅辣椒粒, 但都唔會勁辣, 竟然是小辣口味少辣多滋味, 大辣壞肚皮鮑片切到厚薄適中, 彈牙爽口又有麻香跟著其餘菜式都陸續送上乾隆生菜包, 多數食開係泰式口味嘅生菜包轉咗中式又睇下佢點乾隆法?!粒粒分明的肉鬆, 松子, 和脆粉絲, 咬下佢原來仲有馬蹄粒添用爽脆多汁的生菜包著肉碎, 2層質感肉碎唔會炒到好乾身, 而且又不會過咸, 味道是我和男友都覺得剛好的看似簡單, 但呢道都是心機菜嚟架天氣凍特別想吃點熱辣辣的食物暖和肚仔薑蔥生蠔煲 好正!生蠔係煎至兩面金黃色再加入薑蔥煮, 超惹味上檯時仲"bi le ba la", 每隻蠔都脹卜卜很肥美, 食落鮮香無腥味而且煮過的蔥段我係超愛吃的呢個餸用嚟送白飯係一流!炸子雞(半隻)未
果條街都好多食肆
平日晚市時段暫唔算人多
未食睇到都開心和期待
涼拌椒香鮑魚
雖然加了很多青紅辣椒粒, 但都唔會勁辣, 竟然是小辣口味
少辣多滋味, 大辣壞肚皮
鮑片切到厚薄適中, 彈牙爽口又有麻香
涼拌椒香鮑魚
跟著其餘菜式都陸續送上
乾隆生菜包, 多數食開係泰式口味嘅生菜包
轉咗中式又睇下佢點乾隆法?!
乾隆生菜包
用爽脆多汁的生菜包著肉碎, 2層質感
看似簡單, 但呢道都是心機菜嚟架
乾隆生菜包
天氣凍特別想吃點熱辣辣的食物暖和肚仔
薑蔥生蠔煲 好正!
生蠔係煎至兩面金黃色再加入薑蔥煮, 超惹味
而且煮過的蔥段我係超愛吃的
呢個餸用嚟送白飯係一流!
薑蔥生蠔煲
炸子雞(半隻)
未入口就知佢一定係皮脆, 皮下嘅脂肪很少
伴碟仲有D高級薯片, 唔係平時嘅蝦片或薯片架
炸子雞(半隻)
咬一啖, 果真係皮脆都不在講, 肉嫩都好緊要,
男友邊食邊讚, 佢自己一人食咗8成
炸子雞(半隻)
最後我想講, 就連晚餐後送嘅糖水甜品都要讚
綠豆沙超足料, 入面有果皮, 臭草和海帶,
綠豆多, 唔會煲到全都溶爛, 甜度是少甜的
綠豆沙
懷舊大菜榚 晶瑩清甜, 都是少甜口味
真係好耐好耐未食過啦, 即時回想細個時在街邊買到的大菜榚蛋
食完剛才的熱食, 再來個小涼榚, 喉嚨很舒服~
懷舊大菜榚