2024-01-11
屯門開左好多新餐廳,行完街去左建生站既花月宮到打個邊爐。 花月宮特色四格鍋$268平時食開鴛鴦鍋多, 四格鍋就真係第一次, 一次過可以食唔同既湯底又幾抵,四格鍋有藥膳花雕花膠醉雞鍋, 蕃茄濃湯海鮮鍋, 黑松露野菌鍋, 四川麻辣鍋。每格湯底裡面其實都有好多食材,有蝦, 蜆, 魷魚, 豆卜, 豆腐, 菇,等等,藥膳個格有個醉雞, 係會另外上一碟花膠醉雞, 覺得好似加多左樣餸咁。材料都幾豐富, 所以叫左呢個鍋, 叫多幾碟肉都好夠。 美國頂級手切封門柳$238呢碟不得了呀, 朋友話想食就忍痛叫左碟, 好在都算大碟又多肉,肉質都幾靚, 油脂分佈都平均。食落肉質都唔錯。 手打干貝丸$78雖然唔算好 但好在每粒都幾大。 滑雞片 $58不過不失, 肉質OK 自家竹庶矛根 (渣)$68清甜, 打邊爐飲番杯, 即刻覺得下左火。 環境明亮乾淨, 同好古色古香咁,慢慢坐係到打邊爐都真係幾舒服。呢度都唔使自己去拎醬, 加多$18有9公格既醬料放係位到自己慢慢落, 仲有麻醬。
花月宮特色四格鍋$268
每格湯底裡面其實都有好多食材,
有蝦, 蜆, 魷魚, 豆卜, 豆腐, 菇,等等,
美國頂級手切封門柳$238
肉質都幾靚, 油脂分佈都平均。
食落肉質都唔錯。
手打干貝丸$78
雖然唔算好 但好在每粒都幾大。
滑雞片 $58
不過不失, 肉質OK
自家竹庶矛根 (渣)$68
清甜, 打邊爐飲番杯, 即刻覺得下左火。