❀ Artemis and Apollo #灣仔 ❀❗️特色希臘餐館再度推出新款式❗️——————————————————依房呢間位於灣仔星街嘅希臘餐館☺️簡潔嘅白色開場真係超級打卡,內裏亦富有希臘風情,仲有個室外private room,約埋三五知己食飯就啱晒!最近餐廳推出左新款式,所以決定要再次到訪😆佢哋有唔少特色希臘dips、烤肉,喜愛中東嘢嘅你就絕對唔可以錯過。.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ Mezze♥ Roasted eggplant $48 (4.1/5)♥ Pita Bread $28 (3.9/5)嚟到希臘餐廳當然唔少得dips配Pita Bread!第一次食咗佢哋嘅蒜味香濃嘅hummus,今次決定試吓新嘢!香烤eggplant原來同樣好好食😋,好creamy,帶點獨特嘅香甜,食唔晒仲特登攞咗返屋企繼續點麵包😆。以佢哋嘅Pita Bread 我自己覺得係相對鬆軟,雖然我本身鍾意煙韌少少🤏,不過都唔錯㗎 ♥ Saganaki Platanos $98 (4.1/5)另外仲試咗呢款經典希臘鐵板烤芝士☺️!將羊奶芝士嘅表面烤到香脆,內裏就煙煙韌韌。配上香甜嘅蜜糖、杏脯乾、香草,各款食材平衡得恰到
❀ Artemis and Apollo #灣仔 ❀
❗️特色希臘餐館再度推出新款式❗️
——————————————————

✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
☞ Mezze
♥ Pita Bread $28 (3.9/5)
嚟到希臘餐廳當然唔少得dips配Pita Bread!
第一次食咗佢哋嘅蒜味香濃嘅hummus,今次決定試吓新嘢!
Roasted eggplant

另外仲試咗呢款經典希臘鐵板烤芝士☺️!
將羊奶芝士嘅表面烤到香脆,內裏就煙煙韌韌。
配上香甜嘅蜜糖、杏脯乾、香草,各款食材平衡得恰到好處,好好食!
Saganaki Platanos

☞ Salads & Sides
♥ Cypriot Salad $88 (4.1/5)
再試呢款Cypriot salad都係咁鍾意😙炸grain rice好似粒粒脆米咁,十分香口,配埋酸酸甜甜嘅希臘乳酪、石榴粒一齊食,好好味!
不過呢款千祈唔好擺過夜,之後就會腍晒㗎啦🥲。
Cypriot Salad

♥ Lemon and Garlic Mushroom (3.9/5)
仲有啲款炒蘑菇都出乎地惹味😯。
加咗少少檸檬、蒜頭、同埋芝士,鹹鹹酸酸咁,都係款唔錯嘅配菜。
Lemon and Garlic Mushroom

☞ Seafood
♥ Prawn Saganaki $168 (3.8/5)
每台必嗌嘅燒大蝦🍤記住一定要預備定相機📷!
店員會係你面前淋上酒,立刻呈現熊熊烈火🔥溶化鐵板上嘅芝士,令到大蝦更加惹味。
不過就只有兩大隻,感覺性價比稍欠。
Prawn Saganaki

☞ Spit-roasted meat of the day
♥ Chicken (3.8/5)
最後仲嘗試左佢哋新推出嘅烤雞。
呢款份量頗足,有四至五舊超大雞胸及雞髀🍗。
而且雞胸肉都夠滑,絕對唔係鞋口。
不過驚喜就相對冇咁大,只係喺表面加上鹹鹹酸酸嘅醬汁醃製🙈,建議可以試其他烤肉。
反而側邊嘅配菜仲香甜可口😂。
Chicken

——————————————————
✨整體味道: 4/5
✨環境裝修: 4/5
✨服務態度: 4/5
✨性價比: 3.8/5
✨再訪興趣: 3.5/5
💞整體來講
喺香港嘅希臘餐館絕對唔多,呢間絕對係數一數二出名😆無論係環境裝修、服務態度、抑或係菜式都中上水平🤤可以一戰!
Roasted eggplant
Saganaki Platanos