2022-09-12
香港人每日都鍾意打邊爐,無論夏天冬天都係一個好選擇🤣今日同fd係尖沙咀又揾到間正野麻辣火鍋,實行以熱制熱既真理,餐廳裝修主要行工業水泥風,沉實穩重,未見狂野之像🪨黎之前已經睇定佢地既餐牌,覺得都係狂野海鮮二人餐最抵食📜每位$288就已經包埋湯底連吸味配料、海鮮拼盤、牛肉盛、菜籃、丸類、麵食同甜品,包滿足飽肚離坐☺️🥘麻神麻辣湯叫得麻神就一定要試吓佢哋嘅招牌麻辣湯底,不過就算唔食辣就有幾款清d既可以揀,有得雙拼方便食下辣又食下清湯抖一抖🤭湯底一上就聞到夠香濃而且有齊麻、香、辣,突顯出層次既鋪排,麻辣湯底入面已經放咗果凍鴨血同埋千層豆腐,鴨血食落去真係好似啫喱咁滑,咬口Q彈,千層豆腐經過長時間熬煮入味,一口就爆汁咁😋🥓牛肉盛一望就覺得自己好似食緊潮汕鮮牛肉火鍋咁😍因為有好多刁鑽既牛肉部位,包括牛頸脊、牛花膠、牛胸爽、一口牛同封門柳,牛胸爽看似一片白全是脂肪,其實佢係牛既前胸中間軟骨組織,但淥熟之後食係好爽口,牛味豐富🤤牛花膠其實即係筋膜位置,店員提醒要煮30分鐘以上先會軟熟,入口似牛腩咁肉質軟嫩,入口即化,牛頸脊就富有油香又夠肉味😉🦪海鮮拼盤一座小山咁,有用冰去雪住保持鮮度,有日本元貝、大連
🥘麻神麻辣湯
🥓牛肉盛
🦪海鮮拼盤
一座小山咁,有用冰去雪住保持鮮度,有日本元貝、大連鮑魚、基圍蝦3種基本靚料同埋自選蜆類,份量十足,基圍蝦爽口彈牙🦐鮑魚煮熟後都大大隻,吸汁後愈嚼愈麻香
🥗七色菜籃
雖然室內裝修唔算繽紛但菜籃都有用心思❤有蕃茄、冬菇、南瓜、粟米同生菜等等,色彩同營養一樣咁豐富
🧆自家製手打貢丸
第一次試自家製手打版,外型同普通嘅貢丸唔同,睇外表就知道好足料,香菇木耳都滿瀉出黎,食落幾爽口😚