2021-12-04 416 views
冬天嘅延續dabinro係未停過ԅ(♡﹃♡ԅ)但係用鹵水汁打邊爐真係第一次,呢間潮洲菜獨創鹵水汁湯底都係全港第一,當然湯底調味會淡少少但係香料酒香味足,相對其他湯底,鹵水湯底會惹味啲食材鮮味突出啲。蘿白,腐竹,魚滑呢啲吸湯汁嘅我揀落鹵水湯底,可以完全吸哂啲味入哂食材入面。另一個湯底係沙嗲湯底,呢個沙嗲好濃郁,仲有粒粒花生口感,封門柳淥一淥都掛哂湯,入口濃香嘅沙嗲味,最尾用嚟整埋個潮洲伊麵,最perfect!仲有我最驚喜係佢哋整嘅反沙芋,呢個材料最普通但最講究烹調功夫嘅甜品,糖液係完美包住芋頭,咬一啖係外脆入面鬆化軟糯,好少好少仲有地方整到咁正宗嘅反沙芋㗎啦
冬天嘅延續dabinro係未停過ԅ(♡﹃♡ԅ)

但係用鹵水汁打邊爐真係第一次,
呢間潮洲菜獨創鹵水汁湯底都係全港第一,
反沙芋

封門柳