2016-10-02
弘 ( CHIRASHI ) 餐廳主打日式丼物, 所以專登嚟到試吓有D咩咁好食.而鋪頭入面坐位唔多, 夜晚都會有唔少人在外等, 不過每一枱都有限時間, 所以不會等太久. 而數到主打一定是大大碗同幾乎滿瀉, 喺香港冇咩地方供應嘅 ” 二段丼 ”.為咗慶祝之前嘅母親節, 佢哋亦都推出咗一D唔同嘅期間限定丼同料理, 其中一款叫薔薇二段丼, 係用吞拿魚做出嚟嘅玫瑰花二段丼. 二段丼分兩層, 上下均有多多嘅飯同藍鰭魚生. 上層係主打, 用大塊鮪魚砌成大大朵嘅玫瑰花, 顏色同質感已經令到我眼前一亮, 好開心. 而下層亦都唔差, 中間隻溫泉蛋, 生熟度Ok, 蛋黃半流心, 另外亦都海膽吞拿魚腩蓉飯.而因為我自己唔係太食生嘢, 我只係嗌咗個炙本海鮮丼. 材料都好新鮮, 三文魚, 火炙赤鯛, 間八同帶子. 三文魚腩肉質肥美, 火炙後更鎖住鮮味, 脂肪半溶, 魚油濺出, 至極滿足. 帶子外香內嫩. 而另外赤鯛同間八都唔錯, 入口亦鮮甜.呢兩款丼, 不論賣相及味道都是俱全.另外我同我朋友各點咗一杯時日特飲,一杯係 ” 甜蜜蜜 ” , 一杯係” Chirashi “ . 前者充滿水蜜桃莓嘅香甜嘅偽香檳, 後者
呢兩款丼, 不論賣相及味道都是俱全.
另外我同我朋友各點咗一杯時日特飲,一杯係 ” 甜蜜蜜 ” , 一杯係” Chirashi “ . 前者充滿水蜜桃莓嘅香甜嘅偽香檳, 後者嘅特點係會變色. 兩杯都係非酒精飲品, 係小朋友口味.
服務好好同好有禮貌, 呢一餐真係好滿足.