睇開我食評既網友都知我有個"老死"(老是想佢死) - 金筆換。 我當然唔想再同佢食飯,之前既經歷實在 ......不過,無可否認佢支筆係ok既,所以幾日前大家what apps 講開食野,佢就叫左我去一個地方,話有意想唔到既外賣。我見今次終於唔駛見到佢,去下無妨。嚟到銅鑼灣,去到佢講既地方。咦,成間餐廳嚟既,同我想像既賣魚蛋鋪有好大出入,莫非今次佢整鬼我?原來,呢間係一間德國餐廳。除左有堂食,仲有外賣,估佢唔到。望下餐牌,更估唔到係餐廳竟然有一樣我諗都無諗過既外賣 - 豬手,不過留意番,豬手係即叫即做,所以要等大約四十五分鐘。當下,我諗到兩個問題:1.咁大點外賣?2.拎到番去會唔會唔脆?不過既然我老死講到有驚喜,如果老點我一定成舊豬手塞落佢個口度。中間,我向餐廳提出左不情之請:可唔可整完比我影張相先再外賣。表面上,我係想"相機食先",實際上我係想睇下番屋企前後既分別。又估唔到餐廳無拒絕我要求,服務抵讚!招牌脆皮燒德國咸豬肘伴酸椰菜烤燒薯角 $188於是,我既第1個問題終於嚟:豬手咁大點外賣 ?原來餐廳有見及此,已經好似平時買大蛋糕咁,預先準備定一個大紙盒載住豬手。紙盒大大個,而且挺身,

招牌脆皮燒德國咸豬肘伴酸椰菜烤燒薯角 $188
於是,我既第1個問題終於嚟:豬手咁大點外賣 ?原來餐廳有見及此,已經好似平時買大蛋糕咁,預先準備定一個大紙盒載住豬手。紙盒大大個,而且挺身,拎住佢番屋企自我感覺良好。
番到屋企拆開紙盒,餐廳預先已經將豬手切好,同埋將配菜分開,更重要既係兩種豬手常配既醬都已經準備好,果然有驚喜。
淨係食豬手當然有d寡,所以我之前已經煲定飯,今晚要食豬手飯!
去到呢個位,已經八點鐘,由離開餐廳到準備將豬手放入口已經過左一個鐘,愛回家之八時入席岩岩開始做。

我既第2個問題又嚟:拎到番去會唔會唔脆?立即咬左一啖,然後what apps 金筆換:豬手好食!

當然如果我話番到屋企仲熱到燙咀,你一定話我吹水,但係係仲暖暖地既情況之下豬手皮仍然可以咁脆口真係好野!另外,豬手既脂肪同肉既比例配合得幾好。食既時候唔會一尾只有肉感,同時有脂肪作為緩衝,加上脆脆外皮,我煮落既飯竟然清晒!

經過今晚,我開始對豬手改觀,原來佢外賣都得,而且咁好食。

同時,經過今晚,我開始對金筆換改觀,原來佢都唔係差成咁,起碼今次有貢獻。
2016-06-08
TakeAway