2023-12-10
呢間餐廳🍴相信大家唔會陌生,尤其係呢到既裝修,裡面有貓頭鷹黃色霓虹燈🦉,整體燈光昏暗,枱面上面有小蠟燭🕯️,同時有柔和寫意既音樂🎵,感覺幾chill同舒服😌 野食方面都幾用心,不論係擺盤定味道都有心機又好食😋,難得既係唔貴,係性價比幾高幾選擇~ 同時仲有好得意既拉花野飲😍,見到都覺得好開心🤩(5 😍 係滿分,🤩係半分)招牌貓頭鷹玫瑰溶岩特調拼配朱古力🦉🌹🍫 - $68 (好味指數:😍😍😍😍🤩)上枱之後店員先會將熱朱古力🍫倒落個杯到,睇住啲朱古力🍫加埋玫瑰花瓣🌹升上黎幾治癒🤤 味道方面感受到香濃醇厚既可可香味,口感順滑但又有可可獨有沙沙既口感,亦都唔會太甜,同時有啲玫瑰🌹誘人既花香,感覺清香啲~啤啤熊拉花朱古力🧸🍫 - $88 (好味指數:😍😍😍😍🤩)Sleepless既另一個特色就係佢地得意既拉花😍 今次小編就揀左熊仔🧸,一隻熊仔🧸好似訓緊覺,另一隻單緊眼😜,真係好可愛🤤 個感覺有啲似泡沫🫧同棉花糖既混合體,唔會好快融,質感fluffy都幾正~ 個朱古力🍫同上面講既一樣,味道香濃醇厚又唔會太甜,個盤旁邊仲放左束好靚既花💐之後仲想試下其他公仔🧸😍4 course dinner for 2
(5 😍 係滿分,🤩係半分)
啤啤熊拉花朱古力🧸🍫 - $88 (好味指數:😍😍😍😍🤩)
4 course dinner for 2 - $398
⭐️前菜 (選一)
香煎北海道刺身級帶子⚪️ (好味指數:😍😍😍😍🤩)
刺身帶子⚪️係特別唔同啲,望落幾大隻同飽滿,煎得啱啱好,煎完唔會縮水~ 表面煎到金黃酥脆,入面肉質軟糯帶啲咬口,中間特別嫩滑,味道鮮甜~ 特別既係配左紅酒莓香泡沫🍷🍓🫧同埋少少薄荷油🌱,味道香甜同清香啲,又可以帶出帶子⚪️既鮮味~
香煎法國鵝肝🇫🇷🦢 (好味指數:😍😍😍😍)
以往鵝肝🦢比人既感覺都係比較漏,今次既唔會~ 今次既鵝肝🦢口感細膩軟滑,香味誘人,味道香濃醇厚,煎過之後油香更加突出同豐腴,食完齒頰留香😋 另外配埋酸酸甜甜既黑醋芒果莎莎🥭,可以中和到油膩感又更加鮮味~
⭐️是日精選湯品🥣 (好味指數:😍😍😍😍)
今次既湯🥣係蘑菇忌廉湯🍄🥣,質感幾rich同creamy唔會水汪汪,味道芳香馥郁,蘑菇味🍄夠重👍🏻 連埋少少菇🍄既顆粒感有啲咬口都幾好~
⭐️主菜 (選一)
白鶴清酒忌廉汁蟶子扁意粉🦩🍶🦪🍝 (好味指數:😍😍😍😍)
通常多數見清酒🍶煮蜆,第一次見煮蟶子🦪,覺得幾特別就試下~ 啲蟶子🦪幾多同大條,飽滿厚肉,彈牙唔會韌,味道幾鮮甜juicy,落左清酒🍶更加清香同埋吊出蟶子既鮮味,個白汁一樣咁creamy,意粉🍝都掛汁,煙煙韌韌~
海龍王鮮茄醬時令海鮮薈意大利飯🐲🥫🥘 (好味指數:😍😍😍😍)
呢個茄醬🥫酸酸甜甜咁幾開胃🤤,亦有海鮮既鹹香,質感亦都夠杰去包住全部飯🥘~ 裡面有超多海鮮,包括帶子⚪️、蝦🦐、魷魚🦑等等,個帶子⚪️同上面講既一樣,煎得幾香口,質感嫩滑彈牙又鮮甜,大蝦🍤爽口鮮味,魷魚🦑彈牙唔會韌~ 另外仲有啲翠玉瓜粒🥒同菇粒🍄,幾爽口同有咬口~ 意大利飯🥘亦唔會煮得太爛,有咬口又唔會硬~
⭐️甜品 (好味指數:😍😍😍😍)
最後輪到精選甜點,係兩舊馬卡龍🟢🟡,分別係抹茶🍵同檸檬🍋味既,兩個味都唔會好似平時啲馬卡龍咁甜👍🏻 一樣外脆內軟,有個幾靚既裙邊,外形有啲似花生🥜~ 抹茶🍵味帶有少少海苔香味,檸檬味🍋清新自然都唔錯~
好味指數:😍😍😍😍🤩
推介指數:😍😍😍😍🤩