2019-01-25
因為工作的原故今天來到秦石邨,工作之後順便在這裏食晚飯,,商場選擇少之又少,除了大家樂外,只有麥當勞,粥麵店和一間細小的茶樓,最後我選擇了大家樂。上幾日去了大快活也食了煲仔飯,所以來到大家樂也叫煲仔飯順便可以比拼一下。我點選的是排骨臘腸煲仔飯,$49。在物價高漲的日子這個價錢可以接受,有我落單到取食物不足5分鐘,可想言之一早整定。打開煲蓋沒有煲仔飯的香味,而且班上的排骨10分少,另加上兩粒小小的冬菇和一條臘腸。味道方面我就覺得似一個普通的碟頭飯,雖然有少少飯焦但食落有一種苦澀的味道,排骨方面很多骨,但是味道還可以,至於臘腸就10分鹹。如果唔係貪方便嘅話,又或者有其他的選擇我應該唔會選擇來大家樂。反之亦然,早兩日去大快活嗰一個煲仔飯用心得多,其實食物好食與否,除咗食材之外,用心烹調也是一個10分重要的因素,今日我點算的排骨臘腸煲仔飯,我就睇唔到有用心。