2023-06-20
📍POPMAZE(西環)西環堅尼地城爹核士利街10B號堅尼地大廈地舖今日港島遊,落住雨搭叮叮,有啲涼風吹入嚟,好寫意,唔覺唔覺就撘到去堅尼地城總站,落車就無雨真係好,走幾步見到間玩味十足嘅cafe就比佢吸引咗入去,一入去又落雨,揀個半開放式窗位坐,邊睇住街外邊食嘢,真係別有一番風味☺️☺️☺️👉早晨 💰$128😋😋😋😋.8/5我叫佢做三眼仔早晨,個三隻炯炯有神嘅太陽蛋,好似發光咁望住你,搞到有啲唔捨得破壞佢。有埋新鮮沙律菜伴醋汁,好清新開胃,有助解膩。兩塊又香又脆嘅煙肉,一啲都唔覺得肥膩。而呢孖腸食落去無失望之餘,仲有喜感,因為平時食個啲都係好重羶味,又難入口。個人認為呢碟嘅重頭戲係個炸蕃薯條,本人最喜歡之餘,仲要炸到外脆內軟,新鮮熱辣,好味到唔停得口😋😋😋👉蕃茄煙肉水波蛋意粉 🍝💰$138😋😋😋😋.5/5一嚟到就將隻水波蛋吉穿佢,蛋汁慢慢流出嚟,個感覺好治癒。特調醬汁掛滿係每一條意粉上,煮得好入味,又唔會太林,食得出係用上心機同時間去慢慢熬整出嚟,煙肉切到細細,掛埋係意粉上,食落口有多一重口感,整得好味嘅意粉唔係四圍都有得食,而呢度就有喇☺️☺️👉Flat White 💰$42😋😋😋😋.8/5
西環堅尼地城爹核士利街10B號堅尼地大廈地舖
😋😋😋😋.5/5
👉Flat White
💰$42
😋😋😋😋.8/5
比我平時飲開嘅,呢杯咖啡味特別香濃,鮮奶又打得好滑,暖笠笠咁慢慢嘆,睇住街外嘅人同雨🫣🫣🫣
👉Match Latte
💰$45
😋😋😋😋.3/5
抺茶系列係我首選,每次見到都唔可以放過,呢杯都唔例外,果然有驚喜,飲得出係用上盛嘅抺茶粉,好香濃,略帶微苦,夾埋鮮奶,唔會比奶味蓋住,發揮到抺茶香,媲美得上某品牌抺茶飲品,抺茶控一定唔可以放過呢杯
回頭: yesYesyes!!埋單時,店長仲同我預告定將會更新餐牌,咁好味嘅嘢食同咁舒服嘅環境,搞到我已經諗定下次幾時再嚟慢活😍😍😍