2018-10-18 584 views
嗰日因為係朋友生日,我地食豪啲,就去食左呢間愛爾蘭餐廳。比起本地人,更多外國人幫襯,再加上昏暗嘅色調同較為寧靜嘅餐廳氣氛,感覺好浪漫。餐廳共兩層,樓下係bar位,仲有大screen睇波。而樓上就係餐廳。所有staff都係講英文,但香港嘅朋友仔唔使太擔心,份Menu係有中文嘅。首先上嘅係海鮮周打濃湯。濃湯料多,龍蝦、大蝦、蜆肉同三文魚樣樣齊,海鮮味鮮甜,配岀白汁嘅濃而不咸嘅味道,非常夾。前菜則係煙三文魚及羊奶芝士配酵母包。煙三文魚鮮甜厚肉,咸得岩岩好,唔會蓋住羊奶芝士嘅味。而羊奶芝士唔咸唔淡,但又有些小羊羶味,非常適合唔食羶味嘅朋友。主菜有兩種,分別係美國頂級12安士西林牛扒同野菌黑松露闊條麵。前者選擇咗5成熟配薯蓉。愛爾蘭薯蓉便是主食,薯蓉加上香草非常野味,但咸淡適中,唔會食第一啖無味,食最後一啖咸。而牛扒更係精髓,口感鮮嫩,肉汁嘅鮮味亦都完美keep到,一切汁流哂岀來,非常juicy。而闊條麵有好重嘅黑松露,世界上應該無咩材料加黑松露係唔好味嘅。另外面頭仲加左d意大利軟芝士,呢個配搭係絕配,未試過咁嘅配搭係唔好味嘅。最後甜品上左個招牌香濃朱古力蛋糕。熱朱古力蛋糕嘅甜膩味,配上凍而解膩
嗰日因為係朋友生日,我地食豪啲,就去食左呢間愛爾蘭餐廳。

最後甜品上左個招牌香濃朱古力蛋糕。熱朱古力蛋糕嘅甜膩味,配上凍而解膩嘅雲尼拿雪糕,簡直就係極與極嘅享受,矛盾得來又非常夾。唯獨雲尼拿無哂之後,單食朱古力就會甜到頂唔順。