今日想食好啲,諗起之前經過過呢間西班牙餐廳,所以就係openrice book左黎食。店內裝修得好有情調,用左好多紅哂樽做佈置,而且仲有兩個互外位置可以坐,好適合情侶黎慶祝特別日子
今次我地揀左Dinner Set B ($698/2位用),都包左好多野食,等我遂一分享下啦頭盤:🥗🍲EL Cerdo 沙律 / 是日餐湯我地叫左一個沙律一個餐湯share食。沙律好新鮮,有多種沙律菜同埋青瓜同紅洋䓤等。好fresh而是日餐湯就有南瓜湯,南瓜湯好香濃南瓜味,如果份量多啲就好啦~🥩伊比利亞黑毛豬火腿 (22個月)火腿份量充足😍食落好香油脂味好濃郁,而且肉質唔會太硬,唔會得個鹹字 如果配埋紅酒應該會有另一種風味
🫔西班牙特色小食
炸黑毛豬火腿球 墨魚汁炸海鮮球兩款小食都炸得好香脆,外脆內軟上枱時好熱,相信係即炸的。火腿球一口就食到啖啖火腿香,好足料,而海鮮球食落係黑色的墨汁味好濃!😆👍🏻🍳鮮蘆荀配黑毛豬火腿及溫泉蛋煎好既蘆荀上面再加上溫泉蛋及煎過既黑毛豬火腿,賣相吸引。煎過既黑毛豬火腿香味更濃郁,配搭埋蘆荀再沾溫泉蛋既蛋汁一齊食,好出色主菜:🍖西班牙黑毛豬扒伴焗肉桂蘋果配迷迭香醬擺盤係藝術品級數

頭盤:
🥗🍲EL Cerdo 沙律 / 是日餐湯
我地叫左一個沙律一個餐湯share食。
沙律好新鮮,有多種沙律菜同埋青瓜同紅洋䓤等。好fresh

🥩伊比利亞黑毛豬火腿 (22個月)

🫔西班牙特色小食
炸黑毛豬火腿球 墨魚汁炸海鮮球

🍳鮮蘆荀配黑毛豬火腿及溫泉蛋

主菜:
🍖西班牙黑毛豬扒伴焗肉桂蘋果配迷迭香醬
擺盤係藝術品級數😮無諗過會係咁樣既setting送上枱😍😍
黑毛豬扒好嫩又juicy,肉桂蘋果都整得好好,蘋果肉入口即溶而且充滿住肉桂既香味。而且迷迭香醬好夾豬扒同蘋果。成碟除左賣相之外味道亦非常好

🥘EL Cerdo招牌西班牙炒飯
西班牙炒飯好足料,好多海鮮,除左面頭既青口同蝦,仲有魷魚圈等等。每一啖除左飯之外都可以食到唔同既食材。👍🏻👍🏻
而且炒飯都做得好好,飯粒做到粒粒分明,味道適中,唔會搶左海鮮既鮮味。但炒飯有少少辣,唔食得辣既朋友仔要注意喔❗

甜品
🥧香脆玉桂條配榛子朱古力醬
玉桂條又係即炸的!😍好香脆,而且充滿住玉桂粉既香味,再點啲榛子朱古力醬,好好食

🍮西班牙焦糖燉蛋
表面焦糖做得好靚,燉蛋夠滑,唔會太甜,食到蛋香味🥰