The Chop House美麗華一期3樓,有室內同室外座位,但因為個日天氣凍同大風都係簡左坐入面,入面比較暗黃調,枱與枱之間闊落,坐得舒服。因為禁左晚市,所以唯有BOOK中午慶祝男友生日,但1點鐘都唔FULL。叫左店員安排左近窗邊位置,影相有自然光都會靚啲。因為男友唔食牛,所以叫左一個午市套餐加單叫左個豬鞍扒share。Set Lunch $228★★★★★午市套餐都幾多野,二百幾蚊加一有齊沙律、湯、一個主食、一個甜品,相對上較單叫更加抵食。Grilled Prawn Salad★★★★☆沙律份量足,兩個人都OK,有沙律菜、青瓜、車厘茄、芫荽,沙律菜夠新鮮爽脆。沙律醬汁比較上走泰式風味,醬汁有薄荷、香草、花生碎、青檸,整體係清新帶D酸味,蝦有4舊,新鮮爽口,食落帶焦香味。Daily Soup Mushroom and Cream ★★★★★雖然係SET但個湯唔會話好HEA,好香濃嘅蘑菇味道,飲落帶好細嘅蘑菇粒,有口感。唔算大碗個湯,飲哂都唔會覺得好膩。重點係個湯夠熱,因為湯一凍真係馬上減分。Spring Chicken★★★★☆本來都怕個燒春雞好鞋好乾身,但出奇地好食同嫩。燒春雞正常
The Chop House

Set Lunch $228
★★★★★

Prawn Salad

Mushroom and Cream Soup
Daily Soup Mushroom and Cream
★★★★★

★★★★☆
本來都怕個燒春雞好鞋好乾身,但出奇地好食同嫩。燒春雞正常SIZE,外邊都烤得幾平均,金黃帶D焦,切同食落都幾JUICY,唔會乾爭爭同鞋口。隻雞應該已一早醃左,所以食落帶有咸味,唔點醬汁都冇問題。燒春雞入面放左D洋蔥、西芹、香料、香草、甘荀,都令到隻雞D肉更加之有味道。個紅酒醬汁個人認為唔算同個雞太夾,可能配牛或者豬會好D,但都香紅酒味,酸酸地。配菜西蘭花、甘荀同埋薯條。但我事後睇落MENU係寫烤薯仔,但落單時店員都冇講到轉薯條。

★★★☆☆
本身BOOK位已經一早講左寫生日字句落甜品到,而佢可以係SET甜品上寫字,唔需要額外叫多一個甜品,餐廳都好有心換左隻靚D嘅碟寫字。順帶一提生日佢地會幫你影張即影即有俾你做個紀念,送甜品時待應都會唱首生日歌。食落好濃郁嘅朱古力蛋糕,食落濕潤,仲有少少流心朱古力,有D Brownie Feel。但有D過甜對我黎講,食幾啖就開始漏。

Berkshire Pork Chop $328
★★★★☆
其實主要黎呢間餐廳都係想食佢呢個黑毛豬扒,價錢唔算便,但黎到見個份量都大同埋厚身,厚切豬鞍扒都燒到微焦表面,豬扒外面都幾帶深啡色,明顯係加左醃料再煎。輕輕切開都唔會話太乾身,但我覺得有少少熟左D,雖然佢食落都唔會有過UN情況,有肉汁。食落幾甜,似係Pork rib平時個醬汁但又帶D中式醬嘅感覺,但佢再甜啲,似加左蜜糖之類,個人覺得過甜,同埋有D搶左個豬本身味道。呢塊豬應該係靚,望落個肉同油脂分佈都係一層層,有點哂左。但整體食落係有水準,即使咁厚身都冇話太老、太生,但可能本身對佢預期再高啲,少些微失望!另外配菜薯條好食脆口新鮮炸;小蘿蔔、青蘋果、火箭菜沙律個醬汁都係帶甜加橄欖油,如果加埋D松子仁增加咬口會更好。

Aussie Punch $75
★★★★☆
熱情果、芒果、新鮮薄荷梳打,味道有啲似雜果賓治,但熱情果味好出,好飲好多。酸酸甜甜,唔覺唔覺等野食期間已經飲左半杯。

Kurant Dream$75
★★☆☆☆
有蘋果汁、青檬、檸檬水同埋Cranberry,飲落有少少利賓立味道,帶啲藥水味道,唔太喜歡。

🌟總括:環境裝潢氣氛都好適合慶祝生日、紀念日,雖然睇食評好多都話服務唔好,但今次又唔覺!因為對某D食物敏感,查問餐牌食物成分佢地都好有耐性解答,又問廚師,幫我地醬汁另上等。而且個SET LUNCH真係性價比好高,包咁多野食,仲要食物水準唔差幾好。整體上成餐飯質素幾好,下次都會再返黎食。
$350 (Lunch)
Celebration
Birthday