2023-10-21
📌 Insanity - 黃竹坑黃竹坑道54號M Place地下2號舖🗓(21/10) 星期六 ⏰ 下午1點左右 💈特式:星期六都要返公司OT,所以要搵返間環境舒服嘅餐廳去食返個lunch,去平衡返一下個心情,同事就介紹左我去呢間西餐廳一試。🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱食物:餐廳假日都有做2人Special Combo set,個餐會包左餐湯或沙律,兩款前菜及兩款主菜,而家等我同大家講下🍽味道先。是日廚師精選餐湯 - 我地就揀左餐湯,而今日個餐湯係椰菜花湯,個湯好多值得讚嘅地方。首先上枱時個湯夠熱,配埋兩條蒜味好重亦好脆身嘅多士條,個湯飲落雖然椰菜花味唔算好濃,但入面仲有大量香料/洋蔥粒同黑胡椒碎,好惹味可口。皇牌炸雞翼 - 炸雞翼係原隻雞全翼生炸,炸得好香脆唔油膩,上面再舖左少少香料,係好簡單普通嘅做法,但出嚟效果好好食。傳統咖喱角 - 咖喱角係印度最著名嘅小食之一,佢地咖喱角個皮做得好香酥,隱約仲有少少牛油香,入面都係傳統嘅咖哩醬薯仔/鷹嘴豆/香料等等。卡邦尼意粉 - 個卡邦尼意粉望落已經好靚,面頭有大量芝士碎,醬汁唔算多,但每條意粉都有被醬汁包裹住。另外,最值得一提係
🗓(21/10) 星期六 ⏰ 下午1點左右
🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱
卡邦尼意粉 - 個卡邦尼意粉望落已經好靚,面頭有大量芝士碎,醬汁唔算多,但每條意粉都有被醬汁包裹住。另外,最值得一提係佢地個醬汁有好重酒味,係我食過嘅卡邦尼入面酒味最重嘅一個,不過我又幾鐘意佢地呢個做法,有種零舍不同嘅感覺。
咖喱雞肉飯 - 佢地個咖哩係正宗印度式咖哩,味道唔會好辣,反而香料味偏重,飯底偏向硬身,適合配以咖哩食用。另外仲會配左塊印度薄脆片,脆片十分脆口,而且本身已經有調味,可以就咁食或者沾咖哩食都得。
☕️🍵🥤🧋🍺🍷🥃🍹🧉🍾🍶🥛
飲品 : 因為餐廳係類似酒吧佈局,所以有不少酒類選擇,例如紅白酒/汽酒/啤酒/雞尾酒等等,但因為食lunch所以就無叫酒,只係普通叫左熱咖啡同凍檸檬茶。
🍽環境:環境就相當舒服,餐廳有張長型吧枱,另外仲有一排梳化卡位,無論氣氛/環境等都比人感覺好舒適,而且環境清幽,可以Chill到一個lunch時間。
🤵🏻🤵🏻♀️🤵🏻♂️服務:店員服務態度好好,主力都係用英文溝通,雖然見佢都好忙一腳踢,但服務態度都keep到好高水準。
💰💸價錢:個Combo Set$係
3️⃣2️⃣8️⃣再加一,價錢都唔算好貴,食物亦質素好,仲要比到咁舒適嘅用餐環境,都物有所值。
🐲💬總結:我覺得除左地理位置外,呢餐飯都冇挑剔嘅地方,因為本身好少去黃竹坑,但餐廳離地鐵站都算近,如果去開呢頭嘅朋友都推薦一試。
推薦指數:❤️❤️❤️❤️❣️