2016-07-22 3779 views
聽聞這間來自法國既牛扒屋初來灣仔時要排隊等位, 好多報章雜誌都有推介, 但好快地光芒已逝, 既然現在不用排隊, 剛巧朋友又有BUY 1 GET 1 FREE不妨來一嚐.  踏進木門門面+紅地毯還以為進了酒店既扒房, 推門入去充滿法國餐廳味道, 座位全是木枱椅SOFA, 每個位上放有紅酒杯, 牆上既一對對掛燈+大油畫+窗邊半落地白紗簾, 感覺很舒適.  而且整晚都人客稀少, 我和朋友可以清靜地傾談, 最好是我們慢食慢傾了3小時都無被趕走, 外藉侍應還不斷幫忙加水, good services但論到食物, 就明白為何不用等位. 這裡只有愛食牛才會幫襯, 單一MENU steak set (餐包+沙律+主菜).  法包上枱時微暖, 比起在法國食既凍冰冰這裡算細心, 法國餐廳用番本土鐵塔牌牛油, 質地軟滑容易塗.  人流雖少但羅馬沙律菜夠新鮮, 合桃香脆我喜歡, 但法式油醋汁較多所以頗酸, 幫助開胃.  主菜牛扒, medium rare, overcooked 了少少, 內質軟熟, 份量不少, 只是欠缺靈魂...."牛味".  可能常記掛日本和牛那種"牛味", 以致覺得這塊真是無味.  就算

但論到食物, 就明白為何不用等位. 這裡只有愛食牛才會幫襯, 單一MENU steak set (餐包+沙律+主菜).  法包上枱時微暖, 比起在法國食既凍冰冰這裡算細心, 法國餐廳用番本土鐵塔牌牛油, 質地軟滑容易塗.  人流雖少但羅馬沙律菜夠新鮮, 合桃香脆我喜歡, 但法式油醋汁較多所以頗酸, 幫助開胃.  主菜牛扒, medium rare, overcooked 了少少, 內質軟熟, 份量不少, 只是欠缺靈魂...."牛味".  可能常記掛日本和牛那種"牛味", 以致覺得這塊真是無味.  就算沾了那個出名既自調香草牛油醬汁都不能提昇味道.  反而薯條就好
, 幼身香脆.  咁好既環境但食物這樣真太可惜, 幸好buy 1 get 1 free每人都是百幾蚊不會肉痛.
2016-06-23
$150 (Dinner)