2022-05-10
今日同朋友一齊黎到哩間日本餐廳食omakase~餐廳環境雅致舒適,吧枱搵能夠望到廚師製作壽司既過程,超鍾意佢既桌墊同餐碟,真係超靚超有質感💕而且餐廳仲會提供熱毛巾比客人抹手,真係好有日本既感覺🇯🇵餐廳會提供口罩套,店員服務亦好好,會因應你既需要加茶,亦會仔細介紹食品。餐廳既omakase套餐有三款,今次我同朋友都叫左$1280哩款~✨秀 18品 Omakase $1280🔸前菜:汁煮子持烏賊烏賊爽口彈牙,裏面充斥住滿滿既烏賊籽,味道香濃微黏口;昆布爽脆,淋上醋後,微酸開胃,係一道幾出色既前菜,旁邊附有Wasabi可以自行調味。🔸大入島蠔生蠔上面有魚子醬作點綴,而且廚師會用清酒輕輕煮一煮生蠔,所以入口會有淡淡既清酒味,生蠔新鮮,質感較為creamy一啲,味道帶有海水既微咸。🔸鰹魚鰹魚係厚切既,非常新鮮,質感軟腍無筋,面層放上微甜既洋蔥汁,正正能提升魚肉既鮮味,好食推介👍🏻🔸大拖羅哩個真係超好味❗️因為經過兩個月既熟成,所以魚肉會較有質感,油脂相當豐溢,咬幾下已經係半融狀態,滿口油脂真係幾正❤️上面仲有啲芥末子,好食推介👍🏻🔸螢光魷魚蔥漬碟內有三隻原隻螢光魷魚,魷魚質感爽彈,非常新鮮。🔸牡丹蝦
✨秀 18品 Omakase $1280
🔸前菜:汁煮子持烏賊
🔸大入島蠔
🔸鰹魚
🔸大拖羅
🔸螢光魷魚蔥漬
碟內有三隻原隻螢光魷魚,魷魚質感爽彈,非常新鮮。
🔸牡丹蝦
牡丹蝦新鮮彈牙,蝦肉經過花雕酒醃製,花雕酒味道非常突出。
🔸炸金鯛
哩個炸金鯛超有驚喜❗️佢係連埋魚鱗一齊炸,魚鱗炸得超香脆,魚肉勁嫩滑,真係好好味!最底有蜜糖芥末醬,醬汁同魚肉既味道相當夾,超好食推介👍🏻
🍣壽司
壽司師傅已經調好左味道,無需再點任何醬汁。
🔸櫻鱒
櫻鱒非常新鮮,質感軟腍,而且充滿油脂感,魚肉上面放上少許蔥醬,蔥味亦相當突出。
🔸赤貝
赤貝超新鮮爽彈,入面加上蛋黃醋、檸汁及岩鹽,味道層次豐富,真係幾特別又好味。
🔸醬油漬赤身
赤身肉質較厚,質感較為扎實一啲,入面加上黃芥末及少許大蔥碎。
🔸松露野箘蒸蛋
食到中途會上蒸蛋俾客人請一清口腔,蒸蛋超超超滑,勁香松露既味道,配上野箘味道相當唔錯。
🔸馬糞海膽
馬糞海膽真係不得了❗️超級鮮甜,一放入口完全係口腔融化,一啲都唔會腥,神級好味!配有炸紫菜做底,面層放上少少豉油提鮮,超好味推介👍🏻
🔸昆布左口魚
左口魚夠新鮮,底下仲有燒過既裙邊,帶有燒過既香氣,而且入口油脂亦幾豐富。
🔸油坊主
油坊主既質感好特別,而且油脂豐富,咬幾下都已經接近半融既狀態,魚肉加上蒜同豉油,而且經過煙燻(廚師會係你面前打開煙燻瓶,好啱打卡📸️)但油坊主既味道都唔會濃重,有調味既情況下仍然保留魚既鮮味。
🔸拖羅手卷
師傅會專登你需要正常飯量定係小飯,非常貼心!裏面有滿滿既拖羅蓉,真係超滿足!
🔸江戶前玉子
江戶前玉子無添加麵粉,但外型同味道都好似芝士蛋糕咁,質感濕潤,空氣感滿滿,而且充滿蛋香。
🔸鮑魚羽太清湯
魚湯味道清新,暖笠笠飲落超舒服,鮑魚新鮮彈牙,已經切片,而羽太即係我地理解既班,魚肉嫩滑細緻,仲有少許柚子皮,帶有少少柚子香氣。
🔸靜岡蜜瓜,佐賀柑桔
蜜瓜清甜爽脆;柑桔酸甜多汁,完全無核。
整體黎講,餐廳環境雅緻舒適,食物質素相當高,真係每一樣都好好食!仲有好幾款係超有驚喜!真係幾推介大家試下,完全係慶祝生日或者紀念日既好選擇💕