2015-07-14
要返長週的星期六, 應該係打工仔覺得最痛苦的日子XD我都唔例外....不幸中之大幸的是上班半日就可以放工去街, 而為了排解星期六上班的鬱悶, 每個長週我都會搵一間特別少少的餐廳過返個慢活周末! 工作關係要在港島區浮游, 結果就造就我發掘這區的美食店!門面見Openrice已經有, 就唔再浪費版面重覆了, 餐廳分室外和室內座位, 雖然室外氣氛較悠閒但因為天氣太熱了還是坐到室內吧!店內很有空間感, 樓底夠高, 裝飾以木質為主, 很舒適。當天到達已經2時多了, 過了lunch hour果然清靜好多! 聽負責人說因為附近公廈林立, 平日lunch幾乎都係full house, 周末打工仔一放假, 人就比較少了~周末才有的brunch set, 都幾多款式喎! 價錢亦比想像中相宜, 我同男友一人選了一個來吃! 唔想食肉食蛋可以揀水果拼盤配yogurt, 減肥人士都好適合啊, 感覺非常貼心!八卦再望望餐牌, 忍不住又點了個炸薯角來吃~等侯期間周圍望望, 竟然發現店內竟有個corner 用來釀製啤酒!!!!原來店內有四款啤酒是自家釀製, 有濃有淡, 聽說受歡迎到都趕不及釀製!不一會, 炸薯角就上桌,
我都唔例外....不幸中之大幸的是上班半日就可以放工去街, 而為了排解星期六上班的鬱悶, 每個長週我都會搵一間特別少少的餐廳過返個慢活周末! 工作關係要在港島區浮游, 結果就造就我發掘這區的美食店! 門面見Openrice已經有, 就唔再浪費版面重覆了,
店內很有空間感, 樓底夠高, 裝飾以木質為主, 很舒適。 當天到達已經2時多了, 過了lunch hour果然清靜好多! 聽負責人說因為附近公廈林立, 平日lunch幾乎都係full house, 周末打工仔一放假, 人就比較少了~ 周末才有的brunch set, 都幾多款式喎! 價錢亦比想像中相宜, 我同男友一人選了一個來吃!
唔想食肉食蛋可以揀水果拼盤配yogurt, 減肥人士都好適合啊, 感覺非常貼心! 八卦再望望餐牌, 忍不住又點了個炸薯角來吃~
等侯期間周圍望望, 竟然發現店內竟有個corner 用來釀製啤酒!!!! 原來店內有四款啤酒是自家釀製, 有濃有淡, 聽說受歡迎到都趕不及釀製! 不一會, 炸薯角就上桌, 份量比想像中大, 還附芝士醬和甜辣醬2款醬汁。
薯角沒有炸得過火, 而且夠厚身, 食落啖啖薯仔, 我自己比較喜歡白色的甜辣醬, 芝士醬很惹味但有點膩, 留返比芝士怪男友! brunch set 包了一份雞肉凱撒沙津或是日餐湯、一份主菜和茶/啡。
我們就選了各一開心share, 套餐黎講沙津份量都ok (有誰吃過套餐沙津只有幾片菜請舉手)
而且夠新鮮, 材料亦多樣化, 有羅文生菜、雞肉、麵包粒、車厘茄等等。 餐湯則是紅湯, 味道夠濃郁。裡面材料亦很豐富, 連麵條都有! 喝了湯幾乎飽了一半。 我點了個 Traditional Egg Benedict ($98),
其實我都幾怕有d餐廳淋上極多蛋黃醬的Egg Benedict...令本身熱量高的食物更不健康....幸好這裡醬汁拿捏得宜。本身蛋黃幾流心, 我嫌煙三文魚太咸於是選了較厚身的火腿片, 味道較為清新健康! 男友的烤牛肉($178), 份量十足!
光是烤牛肉已經有四片之多, 還配有稍為焗過的薯粒, 以及配菜的青豆紅蘿蔔。
烤牛肉肉質鮮嫩, 沒有overcooked, 厚薄得宜。另外有一件小小的約克布甸, 未見真身時以為像甜品般的布甸, 但原來是英國傳統食物之一, 外面焗脆, 裡面是軟綿麵包口感的布甸, 一般都是跟燒牛肉一起上碟。吃下口像鬆軟麵包多於布丁, 很有趣! 處於這間半酒吧形式的餐廳, 想喝點酒精飲品, 就點了這枝Brothers Cloudy Lemon Cider, 酒味很淡, 帶有清新檸檬果香, 非常適合女生飲用, 尤其像我這種不太喜歡喝酒的人一定要試試! 這裡有相當多不同款式的Cider, 聽說香港好些東西都從這裡取貨, happy hour仲平一截, 不妨一試。 最後八卦取來晚餐set menu, 驚喜發現價錢非常合理!! 肉眼扒套餐才$159, 外面一間普通到不行的小cafe也要這個價錢, 我倆已鎖定這裡作下次晚餐的目的地!!