2016-03-14 487 views
最憎就係落雨,而今日我仲要無帶遮,咁唯有搵間餐廳避雨啦  之前黎呢條街都係食甜品,但係今日發現有一間新嘅餐廳和,咁就不如試下啦~出面有黑色嘅鐵閘,而牆身普遍都係灰色,另人有一種型格貨倉嘅感覺,餐廳分咗兩層,我就懶得爬樓梯上去喇,所以揀咗樓下嘅位置其實菜單上面大都係輕食為主,而且只有一頁,可能餐廳仲新,所以遲啲會有多啲選擇,前面係文字,後面就係圖片首先上枱嘅就係野飲,朋友叫咗一杯雙檸梳打同Red,雙檸梳打其實就係落咗青檸同檸檬係杯梳打到,味道唔會太酸,所以幾清新。而另一杯Red就係用蘋果、士多啤梨、橙、桃同紅菜頭,聽落好似啲健康蔬果汁,紅菜頭嘅味道又唔會太出,味道唔太差,不過唔係我杯「汁」由於之前嘅行程都係食嘅關係,我覺得有啲濟,所以我就要咗TWG嘅Magic Moment,味道同Earl Grey伯爵茶好相似,所以都有助舒緩我嘅胃~小食仲於到喇,第一碟上場嘅係韓式泡菜炒黑豚肉片配薄餅,我有時係屋企都會用泡菜送飯,辣辣地又係用白菜整嘅,所以味道好之餘又夠健康而炒過嘅泡菜會更加辣,雖然黑豚肉就沾滿咗啲泡菜汁,但係肉味又唔會俾佢蓋過咗拎起一塊墨西哥薄餅,再將泡菜、黑豚肉、韓式辣醬同芝士放係
最憎就係落雨,而今日我仲要無帶遮,咁唯有搵間餐廳避雨啦
雙檸梳打、Red
首先上枱嘅就係野飲,朋友叫咗一杯雙檸梳打Red,雙檸梳打其實就係落咗青檸同檸檬係杯梳打到,味道唔會太酸,所以幾清新。而另一杯Red就係用蘋果、士多啤梨、橙、桃同紅菜頭,聽落好似啲健康蔬果汁,紅菜頭嘅味道又唔會太出,味道唔太差,不過唔係我杯「汁」
Magic Moment
由於之前嘅行程都係食嘅關係,我覺得有啲濟
韓式泡菜炒黑豚肉片配薄餅
拎起一塊墨西哥薄餅,再將泡菜、黑豚肉、韓式辣醬同芝士放係上面,跟住將佢捲或者包埋,一啖擺落口,感覺好似緊有韓式風味嘅Taco
~~
鑊仔廣島蠔餅
跟住就係鑊仔廣島蠔餅,故名思義就係用鐵Pan上嘅蠔餅,真係懷念以前夜晚係街邊檔嘅即製蠔餅,味道同街邊嘅蠔餅都有幾分相似,上面仲擺滿大量嘅莞茜(我嘅至愛
~),連埋一齊食嘅話,莞茜就可以減少蠔餅嘅油膩感
冬陰功
呢到其實有唔同地方嘅菜式,而同行嘅人都鍾意食辣,所以就叫咗個冬陰功試下,湯入面仲用有兩隻大蝦,不過落得太多檸檬,第一啖感覺係超酸
,跟住嘅aftertaste就係辣,冬陰功有待改善啊
芝士蕃茄醬黑豚肉柳
最後仲有個主菜,好在呢個芝士蕃茄醬黑豚肉柳分量唔係太多,因為我已經好飽喇
….係塊黑豚肉上面放上一大片嘅芝士同蕃茄醬,其實都有啲似焗豬扒飯上面嗰塊豬扒
~~不過肉質係幾淋,易咬開,配埋旁邊啲焗薯一齊食都幾好味
手工雪糕
食完正餐,就緊係要用甜品作結尾啦,我地就叫曬三款手工雪糕試下,有玫瑰味、茉莉花味同開心果味。玫瑰花味就太過濃,有啲似食咗香氛嘅感覺
,淡啲會比較好。而茉莉花就較清淡啲,一開始唔係幾似茉莉花味,但係佢aftertaste就有啲清香嘅茉莉花味。最後就係開心果味,開心果味算係最正常嘅味,不過個人唔係好鍾意食開心果,所以都係茉莉花雪糕好啲
~~
原本諗住入黎避雨,點知食之後更加大雨
……最後決定雨中快步去搭車~~
2016-03-13
$200 (Dinner)
Magic Moment
鑊仔廣島蠔餅